Rusia a lansat pe 10 mai o ofensivă în regiunea ucraineană de graniţă Harkov, unde o ocupat de atunci o serie de localităţi şi a forţat armata ucraineană să-şi consolideze acolo trupele desfăşurând în zonă rezerve preţioase de trupe şi echipamente.

După două săptămâni de lupte, "forţele de apărare ucrainene au oprit trupele ruse" şi "desfăşoară acţiuni contraofensive", a declarat vineri un ofiţer din Statul Major ucrainean, colonelul Igor Prokhorenko.

Acesta a descris situaţia drept "dificilă", dar "stabilă şi sub control" pe sectorul de front din Harkov, unde se dau lupte mai ales pentru controlul asupra oraşului Vovceansk, tăiat în două şi unde Kievul acuză Moscova de atrocităţi.

"Inamicul s-a împotmolit complet în lupte de stradă la Vovceansk şi a suferit pierderi foarte importante", însă armata rusă continuă să trimită rezerve pentru a continua asaltul, a susţinut vineri mai devreme comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.

Potrivit Kievului, Rusia încearcă să rupă liniile defensive ale forţelor ucrainene, slăbite de mai mult de doi ani de război, de lipsa soldaţilor şi de criza de echipamente militare provocată de lentoarea ajutorului occidental.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelesnki a anunţat de asemenea vineri că a fost în regiunea Harkov, mai ales pentru şedinţe asupra "apărării regiunii, în special a oraşului Vovceansk". "Oraşul şi întreaga regiune Harkov merită tot sprijinul, gratitudinea şi respectul nostru", a scris el pe reţelele de socializare.

După data de 10 mai, circa 11.000 de civili au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele în provincia Harkov, în urma ofensivei despre care preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că are ca obiectiv doar crearea unei zone-tampon care să prevină atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei.

În ce priveşte alte sectoare ale frontului, tonul generalului Sîrski este mai sumbru, în timp ce Rusia încearcă să profite de faptul că armata ucraineană este slăbită de pierderi şi de lunile în care ajutorul militar american a fost aproape oprit.

Mai la sud de regiunea Harkov, ruşii sunt în ofensivă în apropierea oraşului Kupiansk de aproape un an, iar acum "situaţia este complicată în sectorul Kislivka, unde inamicul încearcă să străpungă apărarea noastră şi să ajungă la râul Oskil", afirmă comandantul-şef al armatei ucrainene.

Însă "luptele cele mai intense şi cele mai violente se desfăşoară în sectoarele Pokrovsk şi Kurakove. Inamicul încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre pe o secţiune îngustă a frontului între Staromîhailivka şi Berdici", a mai spus generalul Sîrski.

De asemenea, trupele ruse au înaintat în ultimele zile în apropierea oraşului Ceasov Iar, unde au ocupat din nou două dintre puţinele sate eliberate de armata ucraineană în contraofensiva pe ansamblu eşuată din vara trecută.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și