"Operaţiunea în curs are mai multe obiective, iar armata îndeplineşte aceste sarcini", a spus Maliar pe Telegram. Militarii "se mişcă aşa cum trebuie să se mişte. Şi cea mai mare lovitură abia urmează".

După mai multe luni în care a achiziţionat armament occidental, beneficiind de antrenament şi pregătiri, Ucraina a început prima etapă a contraofensivei în urmă cu două săptămâni pentru a recupera zonele ocupate de Rusia, care reprezintă aproximativ a cincea parte din teritoriul său.

"Inamicul nu va renunţa cu uşurinţă la poziţiile sale şi trebuie să ne pregătim pentru un duel dur", a spus Maliar."De fapt, exact asta se întâmplă acum".

Armata ucraineană, care a păstrat o tăcere strictă cu privire la campanie timp de mai bine de o săptămână, a revendicat de atunci mici victorii, informând luni că a eliberat mai multe aşezări.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că această contraofensivă nu a înregistrat vreun succes semnificativ, dar unii oficiali şi bloggeri militari ruşi spun că Ucraina a obţinut mici câştiguri cu preţul unor pierderi uriaşe de trupe şi echipamente.

Este imposibil de verificat în mod independent cum evoluează operaţiune militară în cele mai controversate puncte ale frontului, dar Reuters a fost în măsură să confirme că forţele Ucrainei au avansat în faza incipientă a contraofensivei.

Maliar a mai spus că, deşi forţele ucrainene avansează în mai multe direcţii în sud, forţele Rusiei fac eforturi pentru a înainta în est, unde îşi concentrează eforturile.

Potrivit unei evaluări făcute luni de preşedintelui Volodimir Zelenski, armata ucraineană nu a suferit până acum nicio pierdere de teren în contraofensiva în curs de desfăşurare împotriva ocupanţilor ruşi.

"În unele zone, luptătorii noştri avansează, în unele zone îşi apără poziţiile şi rezistă atacurilor ocupanţilor şi atacurilor intensificate", a afirmat preşedintele Zelenski în discursul său de luni seara."Nu avem poziţii pierdute. Doar eliberate". El le-a promis din nou compatrioţilor săi că steagul ucrainean va fi arborat în cele din urmă în toate regiunile ocupate în prezent în sudul şi estul ţării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și