Odată cu intrarea în vigoare a directivei europene care reglementează asistenţa medicală transfrontalieră, Maramureşul ar putea oferi servicii medicale pacienţilor din Ucraina, odată cu aderarea acestei ţări la Uniunea Europeană.
Din cele şapte unităţi spitaliceşti din judeţ, în momentul de faţă doar trei pot oferi bolnavilor standarde care să se compare cu alte spitale din Uniunea Europeană.
„Noi avem un plan de colaborare cu Ucraina şi în această toamnă ei vor semna contractul de preaderare la Uniunea Europeană. Este o mare afluenţă de pacienţi din Ucraina, pentru că am văzut sistemul lor medical şi nu se compară cu al nostru. Probabil că vor mai fi şi alţi pacienţi care vor veni la noi în judeţ, pentru că avem şi secţii performante. Singurele spitale din judeţ care s-ar ridica la un standard acceptabil ar fi Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul TBC şi Spitalul de Boli Infecţioase. Spitalul Judeţean va fi acum refăcut complet şi are specialişti buni. Pentru că a primit statutul de spital regional, are o finanţare mult mai bună”, a declarat Viorel Deghid, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş.
Preluare: InfoMM