Soldații ucraineni din prima linie au declarat pentru Kyiv Post că unitățile lor un moral slab din cauza pierderilor constante suferite, a sprijinului slab și a unor înaintări relativ mici împotriva unui adversar dur și cu o apărare puternică.

Militarii au povestit că tacticile lente de atac folosite în prezent în mod deliberat de armata ucraineană i-au făcut pe soldaţi să creadă cu tărie că vor fi răniţi și, cel mai probabil, uciși, cu mult timp înainte de a reuşi să străpungă apărarea rusă pe front.

Soldaţii din prima linie s-au resemnat că vor fi loviţi

Soldaţii din prima linie s-au resemnat că vor fi loviţi în cele din urmă, a spus el. "Mă gândesc la asta așa: oamenii dintr-un avion care se prăbușeşte nu au nicio șansă și, conform statisticilor, noi avem 30% uciși și 40% răniți, așa că există șanse de supraviețuire, dar oamenii din avion nu au niciuna. Deci, nu este chiar atât de rău. Și în viața obișnuită, o cărămidă îți pot cădea în cap", a spus el.

Plângerile cu privire la sprijinul slab acordat de Forţele Armate Ucrainene soldaților din prima linie au ecou şi în presa controlată de Kremlin. Într-un videoclip publicat vineri pe platforma pro-rusă de Telegram U_G_M, 12 soldați ucraineni care ar face parte din Brigada a 10-a de asalt și care se descriu drept prizonieri, au spus că pierderile constante reprezintă un motiv cheie pentru slăbirea moralului.

Un bărbat cu mâinile legate şi care se identifică drept membru al Brigăzii a 10-a, spune că "Ei (comandanții brigadei sale) ne-au trimis la atac, apoi s-au aruncat grenade asupra noastră, apoi am fost luați prizonieri... Moralul nostru este rău, foarte rău. Cei care ne-au trimis acolo, ne-au forţat, aveam zero arme, zero muniție, nu era mâncare, nici apă. Când ploua, întindeam prelate și strângeam apă să bem. M-am dus să le spun comandanților noștri că sunt toți (îi înjură) şi că doar aruncă oamenii în luptă precum carnea".

Toți bărbații din imagini au fost filmaţi cu mâinile legate şi au repetat formula "suntem carne de tun", un discurs obişnuit, de propagandă al Kremlinului, despre tacticile de atac ucrainene. Kyiv Post a cerut Statului Major al Armatei Ucrainei să comenteze acuzațiile de slăbire a moralului în rândul unităților din prima linie. Nu a existat un răspuns imediat.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina ne-a trimis la Statul Major al Armatei. Potrivit Kyiv Post, moralul în unele unități pare încă relativ sănătos. Doi membri ai unei renumite unităţi ucrainene, Brigada a 3-a de asalt, au spus prin mesaje text că atacurile lor în sectorul Bahmut au succes în mod constant, că coordonarea dintre infanterie, tancuri, operatorii de drone și artilerie se îmbunătățește și că rapoartele oficiale ale progreselor din sectorul Bahmut sunt corecte. Un sergent cu experienţă a spus că alimentele și munițiile sunt excelente.

Un alt comandant a confirmat că unitatea sa a avansat cu 1,8 km după cel mai recent atac, în concordanță cu un anunț oficial al armatei. A mai susținut că a recuperat cadavrele a peste 40 de soldați ruși uciși în timpul unui atac, a capturat arme și șase prizonieri și nu a suferit pierderi. Moralul în unitate este excelent, a spus el. Kyiv Post i-a respectat cererea de a nu fi identificat public.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Armatei Ucrainei, Andriy Kovalev, a declarat că unitățile ucrainene avansează sau se consolidează în pozițiile recent capturate, "având succese" în trei sectoare ale frontului. El a susținut că artileria ucraineană trăgea mai mult decât artileria rusă. Așa cum este tipic pentru majoritatea declarațiilor oficiale ale armatei ucrainene de la începutul războiului, el nu a făcut nicio mențiune despre pierderile sau moralul ucrainenilor în unitățile din prima linie.


Preluare: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și