Este de așteptat ca diplomații să discute și despre extinderea listei de sancțiuni (așa-zisa listă neagră) care îi vizează pe oficialii ruși care, în opinia UE, sunt responsabili pentru escaladarea situației din Ucrainei. Acești oficiali vor avea, foarte probabil, interdicții de intrare în Uniunea Europeană, iar conturile lor bancare din țări UE vor fi blocate.

Serviciul de presă al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate nu a confirmat această informație, dar nici nu a infirmat-o. Totodată, interlocutorul ITAR-TASS a ezitat să spună dacă în urma reuniunii reprezentanților diplomatici va urma și o reuniune extraordinară la nivel de miniștri de externe pe marginea crizei ucrainene. "La momentul dat nu dețin informații în acest sens", a spus sursa agenției de presă ruse.

După cum a anunțat vineri Michael Mann, secretarul pentru presă al Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate Catherine Ashton, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) au încheiat deja "o bună parte din munca" pentru pregătirea sancțiunilor economice împotriva Rusiei, însă nu s-a luat nicio decizie în ceea ce privește implementarea lor.

Terminologia privind "stadiile" sancțiunilor europene împotriva Rusiei a apărut la finalul summitului extraordinar al UE din 6 martie. Potrivit declarației finale a summitului, sancțiunile din "primul stadiu" prevăd anularea summitului UE-Rusia din iunie și suspendarea negocierilor privind vizele și a celor consacrate Acordului de parteneriat cu UE.

"Stadiul al doilea" înseamnă elaborarea "listei negre" de înalți funcționari ruși, responsabili, în opinia UE, pentru destabilizarea situației din Ucraina. În acest moment, pe listă sunt incluși 33 de oficiali ruși.

"Stadiul al treilea" înseamnă sancțiuni economice, împotriva cărora se pronunță mai mult de jumătate dintre statele membre ale UE, îngrijorate de faptul că aceste măsuri ar afecta mai degrabă UE decât Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și