S-a constatat ca din ce in ce mai multi tineri si adolescenti sunt atinsi de aceasta boala.
Cauzele sunt variate:
- solicitari psihice prelungite
- indispozitii
- stari de stres accentuate sau dese
stau la originea boli.

Se presupune ca pe calea sistemului nervos vegetativ se produc spasme pe arteriolele care asigura hranirea mucoasei gastrice. In felul acesta, mucoasa gastrica devine susceptibila de a fi atacata prin actiunea sucului gastric, aparand o leziune (ulceratie). Acest efect poate aparea si la fumatorii inraiti, nicotina fiind o substanta cu o puternica actiune vasoconstrictoare. De asemenea o gastrita veche, hiperacida poate duce la aparitia unei ulceratii gastrice prin actiunea sucului gastric acid.

Cel mai important semn de boala ulceroasa este durerea de stomac. Caracteristric pentru ulcerul gastric este faptul ca durerea apare tarziu, la doua ore sau chiar mai mult, dupa terminarea mesei.

In ulcerul duodenal este caracteristica durerea si mai tardiva, care se instaleza la 6 ore dupa luarea mesei. Bolnavii cu ulcer duodenal sufera adesea de dureri nocturne. Se observa adesea o periodicitate in instalarea durerilor de ulcer: acestea se accentueaza primavara si toamna.

Durerile pot avea caracter de arsura, de apasare sau intepatura. Orice bolnav ulceros (sau orice persoana care observa aceste dureri constante) trebuie sa se prezinte la medic. Acest lucru este foarte important pentru a se institui un tratament corect si pentru a evita complicatiile (hemoragie gastrica, perforarea ulcerului in cavitatea peritoneala).

Medicul va recomnada un regim alimentar special, evitarea oricaror solicitari sau traume psihice, excluderea complecta a alcoolului si a cafelei, si de asemenea administrarea de medicamente antiulceroase (asa-numitele medicamente alcalizate sau pansamente gastrice)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și