Șeful Serviciului Județean de Ambulanță Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat, pentru AGERPRES, că pelerinul a făcut un stop cardio-respirator neresuscitabil și nu a putut fi salvat.

"Când a intrat în stop cardio-respirator se afla la distanță de cortul de intervenții medicale și aparținătorii l-au adus în stare gravă și nu ne-au apelat pe noi să intervenim. Colegii mei au încercat resuscitarea, dar fără succes. Din spusele celor apropiați avea antecedente cardiace", a spus dr. Peter Szilard.

Potrivit sursei citate, în timpul pelerinajului echipele de intervenții medicale au acordat primul ajutor unui număr de 161 de persoane, dublu față de anul precedent. Numărul mare de cazuri medicale se datorează faptului că a fost foarte cald și mulți pelerini au leșinat.

"90 la sută din cazuri au fost lipotimii, dar am avut și câteva cazuri de hipertensiune arterială, probleme cardiace, dureri abdominale, intoxicații alimentare și entorse", a explicat șeful Serviciului Județean de Ambulanță.

Doar opt persoane cardiace sau hipertensive au fost transportate la Spitalul Județean din Miercurea Ciuc pentru tratament de specialitate, iar restul pacienților nu au avut nevoie de internare.

În timpul marelui pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Șumuleu-Ciuc, la care au participat aproximativ 150.000 persoane, au fost organizate cinci puncte fixe de prim ajutor, au fost pregătite să intervină peste 20 de ambulanțe, unele aduse din orașele mai mari ale județului și au fost mobilizați peste 100 de membri ai personalului medical.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și