Un grup format din 84 de cetățeni români și membrii lor de familie a fost repatriat, la cerere, la data 14 iulie 2014, din Fâșia Gaza și va ajunge în România în cursul acestei zile.
Din celula de criză condusă de către ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Apărării Naționale, precum și ai altor instituții cu atribuții în domeniul securității naționale.
Toate acțiunile legate de repatrierea cetățenilor au fost desfășurate sub directa coordonare a primului-ministru, Victor Ponta.
Costurile întregii operațiuni de evacuare au fost suportate din bugetul Ministerului Afacerilor Externe.
Misiunile diplomatice ale României din zonă au acordat, de la declanșarea crizei, sprijin și asistență consulară cetățenilor români și membrilor familiilor acestora care au solicitat repatrierea. Suplimentar, din Centrala MAE au fost trimise echipe consulare dotate cu mijloace mobile de acordare a asistenței consulare.
La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a dispus efectuarea misiunilor de evacuare a grupului de cetățeni cu două aeronave de transport, de tip C 130 Hercules și C 27 J Spartan, din dotarea Forțelor Aeriene Române, care au executat zboruri pe traseul București Otopeni — Aeroportul Internațional Queen Alia din Amman, Iordania și retur.
Aeronava C-130 HERCULES a fost operată de către un echipaj condus de către căpitan-comandorul Adrian Takacs, iar echipajul aeronavei tip C-27 J SPARTAN a fost comandat de locotenent-comandorul Ion Stăiculescu.
Grupul de cetățeni români și familiile acestora au fost preluați din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere a frontiere Erez (Israel) și a fost escortat până la Amman, tranzitând teritoriul israelian și iordanian prin punctul de trecere a frontierei Allenby/ King Hussein Bridge (Iordania).
Din Amman, grupul a fost îmbarcat cu destinația București, fiind asistat, pe întreaga durată a operațiunii, de echipe consulare formate din personal al misiunilor diplomatice ale României de la Tel Aviv, Ramallah, Amman, respectiv din Centrala MAE, precum și de personal militar specializat.
Autoritățile române adresează mulțumiri autorităților israeliene, palestiniene și iordaniene, precum și Oficiului Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare de la Ierusalim pentru întreg sprijinul acordat pe durata operațiunilor de repatriere.
Presa va avea acces la aterizarea uneia dintre cele două aeronave care repatriază unul din grupurile de cetățeni din Fâșia Gaza la Baza 90 Transport Aerian începând cu orele 11 :30.