Recurgând la mijloace tehnice de vârf, printre care un radar de penetrare a solului, arheologii au descoperit circa 90 de pietre așezate și îngropate la circa un metru adâncime pe situl Durrington Walls, aflat la mai puțin de 3 kilometri de Stonehenge (sud-vestul Angliei). Pe acest sit, probabil loc de ritualuri sau un fel de arenă, arheologii identificaseră deja o structură preistorică circulară cu diametrul de 500 de metri și circumferința de 1,5 kilometri.

"Până acum credeam că erau doar un taluz și un șanț", a declarat BBC Vincent Gaffney, unul dintre cei doi arheologi din conducerea proiectului desfășurat de Universitatea din Birmingham (centru) și Institutul Ludwig Boltzmann din Viena. "Însă sub acest monument masiv se află un altul", a adăugat el.

Acesta din urmă, ale cărui pietre măsoară, cele mai mari până la 4,5 metri înălțime, este construit în formă de "C" și ar fi vechi de circa 4.500 de ani, ceea ce îl face un sit "contemporan sau anterior" monumentului Stonehenge, se arată în comunicatul Dtonhenge Hidden Lanscapes Project.

PUBLICITATEPotrivit arheologului Wolfgang Neubauer, celălalt director al proiectului, care consideră că este o descoperire "fantastică", monumentul cuprinde până la 200 de pietre. "Pietrele lipsă ar fi putut fi folosite pentru construirea Stonehenge", a spus el AFP, iar cele care au rămas pe loc au fost probabil sparte când s-a încercat deplasarea lor.

Descoperirea "schimbă toate datele" în modul de interpretare a istoriei sitului, apreciază Neubauer. "Nu numai că pune în evidență o fază cu totul neașteptată de arhitectură monumentală pe unul din cele mai mari situri preistorice din Europa, dar ar putea fi contemporană cu marele cerc Sarsen (Cercul exterior — cercul Sarsen—, cu diametrul de 33 de metri, este construit din 30 de blocuri imense de piatră, așezate vertical; astăzi doar 17 dintre aceste blocuri mai sunt în picioare — n.r.) sau chiar anterioară", spune arheologul vienez.

Recente săpături arheologice au relevat existența unui sat în care ar fi locuit constructorii monumentului Stonehenge, iar noua descoperire sugerează că aceștia nu numai că au locuit acolo, dar și că pietrele pe care le-ar fi folosit proveneau din acel loc, afirmă Wolfgang Neubauer. "Vor fi necesare săpături pentru a obține mai multe informații în privința cronologiei acestor diferite monumente", adaugă el.

Stonehenge ("pietre în picioare" în engleza veche) este unul dintre cele mai vechi înșiruiri de megaliți din lume. Templul de piatră ar fi fost realizat între 3.000 și 2.300 î.e.n., însă se păstrează încă misterul asupra felului în care au fost transportați, așezați și aliniați în funcție de mișcările Soarelui megaliții. Introdus în Patrimoniul Mondial al UNESCO în 1982, situl atrage peste un milion de vizitatori pe an, încheie AFP.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și