Istoric, eseist şi susţinător al mişcării radicale de extremă dreapta de mai bine de 50 de ani, Dominique Venner (78 de ani) s-a împuşcat chiar în faţa altarului, după ce într-o postare publicată, marţi, pe blogul său, şi-a reafirmat opoziţia faţă de „legea infamă” care autorizează căsătoria homosexualilor şi adopţia de copii de către cuplurile de homosexuali, promulgată sâmbătă în Franţa.

Vanner mai scria că lupta nu trebuie să se „limiteze la refuzul căsătoriilor între homosexuali” şi că adevăratul pericol este imigraţia de origine extra-europeană, pe care a asimilat-o cu „marea înlocuire a populaţiei Franţei şi a Europei”. „Va trebui, cu siguranţă, gesturi noi, spectaculoase şi simbolice, pentru a trezi din somnolenţă, pentru a scutura conştiinţele anesteziate şi a trezi memoria originilor noastre”, mai scria el pe blog.

Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional (extremă dreapta), a reacţionat imediat pe contul său de Twitter exprimându-şi „respectul” pentru Dominique Venner şi găsind în gestul acestuia, „eminamente politic”, o tentativă de a „trezi populaţia Franţei”.

Potrivit AFP, înainte să se sinucidă Dominique Venner a pus pe altarul din catedrală o scrisoare destinată anchetatorilor şi care, potrivit unor surse din poliţie, este în spiritul ultimei sale postări de pe blog.

O astfel de sinucidere în cel mai important obiectiv religios şi turistic al Franţei este fără precedent, potrivit Episcopiei. Ministrul de interne Manuel Valls s-a deplasat la faţa locului.

Înrolat ca voluntar în timpul războiului din Algeria, Dominique Venner a făcut parte din Organizaţia armată secretă, o structură clandestină care milita pentru menţinerea Algeriei franceze. De la mijlocul anilor 50, el a contribuit la refacerea extremei drepte franceze prin intermediul mai multor organizaţii. Este autorul a numeroase lucrări consacrate istoriei, politică şi militară, armelor de foc şi vânătorii. Ultima sa carte, „Un samourai d Occident, le bréviaire des Insoumis”, urmează să apară în luna iunie.

Este a doua sinucidere în decurs de cinci zile, care se petrece într-un loc public, în centrul Parisului. La 16 mai, un bărbat s-a împuşcat pe holul unei grădiniţe în faţa a zeci de copii, notează AFP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și