Dacă nu se supuneau muncii silnice, tinerii erau bătuți și li se tăia din porția de mâncare. Până într-o zi... când au reușit să fugă. Unul dintre ei a mers direct la poliție și a povestit totul.

Totul a început în 2014, când bărbatul l-ar fi luat pe unul din cei 3 tineri pentru a-i oferi un cămin. Era minor şi a acceptat fără să clipească, sperând că se va integra într-o familie. Nu ştia că vor urma ani întregi de coşmar, în care va fi exploatat. În 2016 și în 2020 au urmat şi ceilalți doi tineri.

Doru Constantin, purtător de cuvânt DGASPC Mureș: Este vorba despre trei persoane majore, care nu provin din județul Mureș, ci din județul Cluj. Cele trei victime sunt persoane adulte. Am înţeles că au vârsta undeva la 24, 25 de ani.

Tinerii orfani proveneau de la o casă de copii din Luduș, desființată în 2007

Toţi trei dormeau într-o anexă gospodărească și, daca nu făceau ce li se cerea, rămâneau nemâncaţi. În plus, parcă doar lanţurile lipseau. Restricţiile erau aceleaşi ca pe vremea sclavagismului: nu aveau voie să părăsească curtea şi nici să vorbească cu alte persoane.

Emil Florin Mocan - primarul comunei Chețani: Noi nu avem la cunoştinţă să fi avut minori acolo. Din câte ştiu eu, avea un băiat adus ca să-i dea adăpost. Nu-i fermier, n-are teren, n-are animale. Nu ştiu la ce... Nu pot să-mi dau eu seama la ce munci putea să-i pună să facă.

Tinerii ar fi fost obligați să meargă și la muncă în străinătate pentru a lucra pentru diverse persoane, fără a fi plătiți. Soţia bărbatului neagă orice acuzaţie.

Soţia: Nu sunt adevărate. Nu sunt adevărate. Băieţii ăia au declarat cum au vrut ei. Cum le-au împuiat alţii capul.

Reporter: Cine?

Soţia: Păi băieţii ăia care au declarat ca i-au bătut. Dar nu e adevărat.

Vecinii spun că i-ar fi văzut pe tineri în curte la muncă dar nimeni nu ştie condiţiile în care trăiau aceştia.

Vecin: Ştiu de unul, îi ziceam orfanul. Ăla era pe aici. Cum a ajuns aici, habar nu am.

Vecin: Nu ştiu pe la ce vârstă erau, 20 şi ceva...

Reporter: Şi era şi unul mai mic?

Vecin: Unul mai mic şi unul mai mare.

În urma perchezițiilor, în gospodăria bărbatului au fost găsite mai multe săbii și cuțite și au fost duse la audieri trei persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în acest caz.

Aurica Sabău purtător de cuvânt IPJ Mureș: Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, au efectuat 2 percheziții domiciliare în Mureș, pe linia combaterii traficului de persoane. 3 mandate de aducere au fost puse în executare.

După audieri, proprietarul gospodăriei a fost reţinut pentru 30 de zile. Este acuzat de trafic de persoane şi exploatare prin muncă.


Preluare: observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și