Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade s-a produs miercuri, la ora 7.37, în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, conform România TV.
Un cutremur s-a produs, miercuri, în Vrancea la o adâncime de 143 kilometri, a anunţat INFP. Cele mai apropiate localităţi de epicentru au fost Covasna (38 km), Focşani (47 km), Râmnicu Sărat (49 km), Târgu Secuiesc (51 km) şi Mărăşeşti (56 km).
În data de 31 octombrie s-a produs un seism de 4,8 grade pe Richter, însă cel mai important cutremur din acest an s-a înregistrat pe data de 29 martie şi a avut o magnitudine de 5 grade pe scara Richter.
Potrivit specialiştilor, un cutremur de adâncime mare, cu magnitudine peste 7 grade, poate fi periculoas pentru România. Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, susţine însă că un cutremur foarte mare nu se va produce prea curând pe teritoriul ţării noastre.
"Românii aşteaptă cutremurul de mare adâncime. Cutremurul de mare adâncime nu înseamnă că este foarte periculos, depinde şi ce magnitudine are, pentru că dacă seismul din 4 martie 1977 nu era la 94, ci la 110 km, efectele erau mult mai mici. Aşadar, adâncimea unui cutremur înseamnă dispesia energiilor pe o suprafaţă foarte mare, inclusiv pe a întregii Românii. Eu rămân pe analizele făcute pe date istorice.
Am făcut analize pe ce s-a întâmplat în ultimii 600 de ani. Vreau să vă spun că am analizat şi toate documentele istorice de pe la mănăstiri , biserici... Rămân pe varianta unui cutremur foarte puternic, dar foarte, foarte târziu, nu acum. Deocamdată lumea să stea liniştită,să îşi vadă de treburile obişnuite. Cutremure ca ăsta, de 4,8, nici nu le luam în seamă acum 15 ani", a declarat Gheorghe Mărmureanu la România TV.
Preluare: RomaniaTV.net