Deși acest studiu a fost realizat pornind de la mostre de sânge recoltate de la doar 42 de pacienți, rezultatele obținute sunt încurajatoare cu privire la detectarea acestui tip de cancer înainte să devină mult prea dificil de tratat.

O echipă de la Universitatea Johns Hopkins a conceput acest test care se bazează pe căutarea și identificarea unor minore alterări genetice care ar putea reprezenta primele semne de îmbolnăvire de cancer pancreatic. Concluziile lor au fost publicate pe larg în ultimul număr al revistei Clinical Cancer Research.

Experții în oncologie consideră cancerul pancreatic drept unul fatal pentru că, de obicei, este depistat abia după ce s-a răspândit dincolo de pancreas. Mulți dintre pacienți nu prezintă simptome de îmbolnăvire decât după ce ajung în stare deja avansată. Aceste simptome includ îngălbenirea pielii și a ochilor, dureri în regiunea superioară a abdomenului, ce pot radia spre spate, pierderea de greutate, pierderea de apetit și depresie.

Cancerul pancreatic are o rată de supraviețuire de mai puțin de 5% după 5 ani de la diagnostic. Institutul Oncologic american estimează că în 2013 vor fi diagnosticate 45.220 de noi cazuri, adică 2,7% din numărul total al îmbolnăvirilor de cancer.

Echipa de la Universitatea Johns Hopkins a identificat două gene — BNC1 și ADAMTS1 — la subiecți aflați în stadiul incipient al bolii. Aceste gene nu au fost identificate la indivizii sănătoși și nici la cei care au suferit în repetate rânduri de pancreatite, un factor important de risc în apariția cancerului pancreatic.

Cercetătorii au descoperit în cadrul celulelor canceroase pancreatice o serie de modificări chimice produse asupra acestor două gene, modificări care au influențat modul în care acestea funcționau, fără a le schimba însă secvența ADN de bază. Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste modificări minore sunt rezultatul atașării unei grupe metilice la ADN, grupă care împiedică genele să sintetizeze o anumită proteină.

Prin folosirea unui test denumit "Methylation on Beads", dezvoltat la Universitatea Johns Hopkins, ei au putut identifica chiar și cele mai mici fragmente de ADN pe care s-au atașat astfel de grupe metilice. Acest test a avut o acuratețe de 97% în cazul pacienților cu cancer pancreatic în stare incipientă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și