Un Piranha cu burtă roșie a fost găsit miercuri în vecinătatea Podului Centenarului, din Oradea, de către un ecologist care ieșise să curețe malul Crișului Repede. Peștele a fost găsit mort de către pescarul împătimit, pentru că temperatura apei a scăzut sub 10 grade, iar această rasă de pești răpitori de apă dulce trăiește, în mod normal, în apele calde din America de SUD.

„Sper să fi fost un accident. Peştele a fost aruncat, recent, în Criş, probabil de un colecţionar de peşti exotici. Vom încerca să găsim persoana, pentru că această specie este un pericol pentru ecosistemul indigen, iar amenda pentru astfel fapte este între 7.500 lei şi 15.000 lei”, a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerban, pentru adevarul.ro.

Începând de vineri, comisarii Gărzii de Mediu și reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor vor face verificări pentru a se asigura că alte specii nu au fost afectate de piranha.

„Vom verifica să nu cumva să fi fost aruncaţi şi în Peţa, căci aici ar avea condiţii de supravieţuire şi, fiind răpitori, ar face ravagii printre speciile indigene”, a mai spus Sever Șerbănescu.

Astfel, a fost readusă înm atenție lipsa evidenței a deținătorilor de animale exotice periculoase, problemă ridicată și în trecut, după ce un orădean a aruncat la tomberon trei pitoni.

„Aşa cum câinii periculoşi sunt definiţi prin lege şi trebuie declaraţi, aşa ar trebui să fie şi animalele sălbatice care ajung în captivitate ca animale de companie, de multe ori fără ca proprietarii să cunoască pericolul pe care îl pot reprezenta”, mai spune șeful Gărzii de Mediu Bihor.


Preluare: romaniatv.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și