Astăzi, miercuri, propunerea legislativă ar putea intra în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă cameră sesizată. Decizia finală va aparține deputaților.

Obligativitatea certificatului sanitar pentru unii bugetari, între care angajații din spitale și centre sociale, a devenit prilej de scandal la Senat.

Ședințele comisiilor juridică și de sănătate au fost întrerupte de aleșii AUR, care au protestat îndelung. La orele serii, proiectul a fost adoptat, fiind aduse și unele amendamente față de forma inițială.

Astfel, angajații din instituțiile aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii și din cadrul caselor de asigurări de sănătate ar urma să fie obligați să prezinte la muncă, așa numitul certificat verde. La fel ar urma să fie nevoiți să facă și salariații Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi cei din unităţile subordonate.

Printr-un amendament, a fost adăugat personalul unităţilor de asistenţă medicală care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.

Potrivit legii, dacă nu prezintă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală, testarea periodică se va face pe proprie cheltuială a angajatului. În caz de refuz, contractul de muncă se suspendă, într-o primă etapă, timp de 30 de zile.

PSD a transmis că se opune inițiativei, întrucât, în plină criză medicală, România nu se poate lipsi de cadrele sanitare.

Preşedintele Comisiei de sănătate, Adrian Streinu-Cercel, şi-a exprimat nemulţumirea, într-o intervenţie online, că situaţia persoanelor care au trecut prin boală ca asimptomatice nu este reglementată în lege.


Preluare: europafm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și