Ungaria continuă să blocheze propunerea Uniunii Europene care ar interzice importurile de petrol din Rusia, ținând astfel în loc întregul pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, informează Bloomberg.
O întâlnire a celor 27 de ambasadori ai UE s-a încheiat duminică fără un acord, fiind așteptat ca discuțiile să se reia zilele următoare, au spus persoane apropiate evenimentului, care au cerut să rămână anonime, deoarece discuțiile au fost private.
Uniunea Europeană urmărește să interzică importul petrolului rusesc în următoarele șase luni dar a oferit Ungariei și Slovaciei permisiunea să importe țiței rusesc până la sfârșitul anului 2024, iar Republicii Cehe până în iunie a aceluiași an, deoarece depind în mare măsură de petrolul lui Putin.
Această păsuire nu a reușit să convingă Ungaria, care a continuat să se opună duminică planului de interzicere a petrolului rusesc.
UE a făcut eforturi pentru ca sancțiunile să fie încheiate de Ziua Victoriei, sărbătorită de Rusia la 9 mai, dată la care Moscova comemorează sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În 2019, Uniunea Europeană a importat din Rusia aproape două treimi din țițeiul necesar. Sancțiunile care ar bloca importul de petrol rusesc ar pune mai multă presiune asupra Moscovei, având în vedere că blocul comunitare este cel mai mare consumator de țiței provenit din Rusia.
Conform planului UE transmis statelor membre săptămâna trecută, companiilor europene și persoanelor fizice li s-ar interzice, de asemenea, să furnizeze nave și servicii, cum ar fi asigurările, necesare pentru transportul petrolului în țări terțe. Măsurile ar intra în vigoare în termen de trei luni.
Potrivit surselor citate, Grecia și Cipru se opuneau părții din pachetul de sancțiuni care făceau referire la transportul maritim.
Preluare: Digi24.ro