"Avem un mandat pentru a organiza acest tip de summit (în) lunile următoare, fără o dată stabilită, însă cu intenția clară că ar trebui să continuăm dialogul cu Turcia", a declarat Tusk după summitul UE. "Avem suficiente subiecte pentru a justifica acest tip de inițiativă", a mai spus Tusk, referindu-se nu numai la acordul privind migrația, ci și la un acord comercial și de liber schimb între cele două părți.

UE și Ankara au încheiat pe 20 martie un acord privind retrimiterea pe teritoriul turc a migranților ilegali plecați din Turcia și ajunși în Europa. Acordul a redus masiv afluxul de migranți spre Europa via Turcia. În schimbul, Turcia a cerut ridicarea vizelor Schengen pentru cetățenii săi, deschiderea unor noi capitole în procesul de aderare la UE și un ajutor financiar pentru găzduirea refugiaților pe teritoriul său.

Relațiile dintre Bruxelles și Ankara s-au tensionat și mai mult odată cu votul de la 24 noiembrie din Parlamentul European asupra unei rezoluții care cere "înghețarea provizorie" a negocierilor de aderare a Turciei la UE. Parlamentul European reproșează Turciei, printre altele, epurările efectuate după puciul eșuat de la 15 iulie care a condus la arestarea a peste 100.000 de persoane.

Ca reacție, președintele turc a amenințat că va deschide frontierele pentru a lăsa migranții să treacă spre Europa, fapt ce ar rupe pactul încheiat la 18 martie între UE și Turcia.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și