El a denumit actualul sistem drept ”o legătura artificială în care identitatea e condiționată de domiciliul de pe Cartea de identitate”.

”Ar permite o participare la vot mult mai flexibilă și firească”, a spus Barna. Ulterior, întrebat de ziariști despre efectele unei asemena modificări asupra procesului electoral, Barna a spus: ”că poate să aibă și un efect electoral – urmează să vedem în reglementare. Primăria are domiciliul cetățenilor, asta nu dispare”.

Care sunt mizele acestei modificări? Andrei Lupu, deputat USR PLUS, membru în Comisia juridică, a explicat pentru G4Media.ro că scade gradul de birocrație, iar persoanele fără adăpost pot beneficia mai simplu de servicii sociale.

”Eliminarea domiciliului de pe cartea de identitate are mai multe efecte benefice, în domenii diferite. Spre exemplu, unul este pentru persoanele aflate sub limita sărăciei, care nu își pot face o nouă carte de identitate tocmai pentru că nu au domiciliu și nimeni nu vrea să îi ia în spațiu. Or, fără carte de identitate, acești oameni ajung să fie pierduți pentru statul român: nu mai pot beneficia de multe servicii, cum ar fi cele sociale sau sanitare.

Al doilea beneficiu e ușurarea poverii birocratice pentru cei care își schimbă domiciliul. Când schimbi domiciliul, trebuie să îți schimbi cartea de identitate și diferite alte documente, ceea ce înseamnă o birocrație în plus.

Al treilea beneficiu este pentru românii din străinătate care nu s-au mutat și formal, cu acte, peste hotare, așa încât trebuie să își declare un domiciliu în România, deseori fictiv, pentru a-și putea înnoi cărțile de identitate, fără de care nu pot vota la alegerile prezidențiale și europarlamentare”, a declarat Andrei Lupu pentr G4Media.ro.


Preluare: g4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și