Din a doua parte a lunii iulie, certificatul energetic va deveni obligatoriu pentru astfel de tranzactii, ceea ce inseamna implicit o inflorire a afacerilor pentru firmele care au autorizatiile necesare sa elibereze astfel de atestate.

Potrivit reprezentantilor filialei judetene din cadrul Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI), introducerea acestei masuri se va rasfrange asupra preturilor pe care le vor avea de platit cumparatorii, deoarece noile acte impuse vor costa, in functie de suprafata vizata, intr 1 si 2 euro pe metrul patrat.

In cazul scoaterii la vanzare a unui apartament, garsoniere sau a unei case, pe langa toate actele notariale si de proprietate va fi impus, de luna viitoare, si certificatul energetic. Acesta este un document tehnic, care are caracter informativ, dupa cum au specificat agentii imobiliari. Mai exact, actul stabileste performanta energetica a fiecarui spatiu, dar si a cladirilor. El va fi obligatoriu si pentru cei care vor dori sa dea spatii in chirie, cu contracte oficiale.

"Ca o noutate va fi ca si imobilele care se vor inchiria vor trebui sa aiba la inchiriere acel certificat energetic, care atesta performanta energetica a apartamentului, in sensul ca vor fi pe clase. Deci, clasa energetica A consuma cel mai putin si va fi cel mai performant, asta in functie de mai multi parametri: anveloparea, pozitia apartamentului insorit sau nu, precum si de izolarea interioara a anumitor spatii din incapere", a relatat, pentru eMaramures, presedintele UNAI Maramures, Zoia Bozau.

Potrivit acesteia, certificatul energetic va fi obligatoriu din data de 20 iulie, insa agentiile imobiliare maramuresene vor solicita chiar de la inceput de luna aceste documente in cazul unor tranzactii. "Va fi necesar la tranzactionare, dar pentru apartamentele care se vand prin credit bancar. Incepand de saptamana viitoare noi vom cere tuturor sa se intocmeasca acel certificat energetic, pentru ca dureaza o perioada lunga dosarul de aprobare a unui credit", a adaugat Zoia Bozau.

Dobandirea certificatelor se va face prin auditori energetici iar la nivelul municipiului Baia Mare exista doar cateva firme de acest gen. In ceea ce priveste introducerea acestei masuri, discutiile au inceput in urma cu doi ani, insa s-a tot amanat momentul.

"Eu cred ca de data aceasta intr-adevar se va aplica legea si, intr-adevar, cu data de 20 iulie va fi obligatoriu. Deci trebuie sa ne pregatim sufleteste pentru asta, deoarece va fi necesar pentru toate apartamentele vandute si inchiriate, absolut toate, inclusiv cele care sunt izolate termic", a incheiat reprezentantul UNAI.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și