"Arpechim, practic, nu a mai funcţionat din 2008, deşi platforma Oltchim a investit 106 milioane de euro şi personalul a îndeplinit activităţi doar de mentenanţă, de menţinere în stare de conservare a instalaţiilor. Prin programul de disponibilizare, pe care noi l-am autorizat şi pentru care am oferit şi resursele financiare bugetare, fiecare salariat disponibilizat va primi, funcţie de vechime, salariul mediu net pe economie pe perioade cuprinse între 10 şi 24 de luni, dacă în această perioadă nu îşi găseşte un alt loc de muncă. În acest context, s-a procedat şi la o restructurare la Arpechim, în speranţa că dacă programul de viabilizare pe care eu o să vi-l prezint săptămâna viitoare, până la privatizare, şi privatizarea merg aşa cum speram, Arpechim să reînceapă să funcţioneze, să se integreze într-o formulă de privatizare, care să îl utilizeze cu întreaga capacitate", a afirmat Vosganian, la începutul şedinţei de guvern.

El a amintit că drepturile salariale au fost plătite integral, la zi, deşi platforma Oltchim a funcţionat doar în proporţie de 33% de la 1 ianuarie 2012.

"Noi am asigurat plata integrală a salariilor. De aici înainte, dat fiind că e vorba de o pregătire pentru privatizare şi pentru faptul că vom urca capacitatea de producţie la circa 50-60%, am procedat la aceasta disponibilizare, pe care am convenit-o şi cu conducerea combinatului şi în care s-a inclus şi Arpechim. Am înţeles ca deja acolo personalul a înţeles că e nevoie de acest pas pentru viabilizarea combinatului. Se asigură numărul de personal care să permită conservarea şi relansarea, în momentul în care finanţarea va fi asigurată într-o proporţie mai mare", a adăugat Vosganian.

Premierul Ponta a reiterat că din cei aproximativ 3.000 de angajaţi, 1.000 ar urma să fie disponibilizaţi, apreciind că "e o realitate pe care o ştiam cu toţii".

"Important e să fie salvat Oltchim şi Arpechim şi eforturile pe care le facem, inclusiv bugetare, vreau să le transmitem în fiecare zi. E o situaţie dificilă pentru acei oameni. (...) Trebuie sa aveţi grijă", a atenţionat Ponta.

Varujan Vosganian a afirmat, la rândul său, că va avea o întâlnire cu administraţia locală şi cu sindicatele pe platforma Oltchim.

Câteva sute de angajaţi ai diviziei Petrochimice Bradu s-au adunat marţi dimineaţa în faţa pavilionului administrativ de pe platforma Arpechim, unde au iniţiat un protest.

Participanţii la protestul spontan s-au arătat nemulţumiţi de decizia administratorului judiciar de a disponibiliza 350 dintre cei aproximativ 600 de angajaţi de la Piteşti. Ei s-au mai plâns de întârzierea plăţii unor drepturi salariale restante.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și