Proiectul de lege care vizează lupta împotriva homofobiei este în dezbatere în Senatul italian și își propune să pedepsească actele de discriminare şi incitare la violenţă împotriva homosexualilor, lesbienelor, persoanelor transgender şi persoanelor cu dizabilităţi.

O “notă verbală” diplomatică a fost înmânată pe 17 iunie de către arhiepiscopul Paul Gallagher - însărcinat cu relaţiile Vaticanului cu alte state - ambasadei italiene pe lângă Sfântul Scaun.

Nota, care nu este semnată, susține că unele părți ale proiectului de lege încalcă tratatul bilateral dintre Italia și Vatican și pune sub semnul întrebării libertatea Bisericii Catolice în materie de organizare și exercitare a cultului.

Mai mult, Vaticanul spunen că libertatea de expresie acordată credincioșilor și asociațiilor catolice este încălcată de acest proiect.

Prin urmare, proiectul de lege nu va scuti şcolile italiene catolice de obligaţia de a participa la activităţi pentru ziua naţională împotriva homofobiei.

În nota diplomatică este exprimată îngrijorarea Sfântului Scaun în legătură cu faptul că legea ar putea conduce la urmăriri penale.

Corriere della Sera susține că nota diplomatică este un act fără precedent în istoria relațiilor dintre cele două state.

Atât Sfântul Scaun, cât și Ministerul de Externe de la Roma au refuzat până în prezent să comenteze informațiile apărute în cotidianul italian Corriere della Sera.

Proiectul de lege privind „măsurile de prevenire şi combatere a discriminării şi violenţei pe motive de sex, gen, orientare sexuală, identitate de gen şi dizabilităţi”, prezentat de deputatul Alessandro Zan, de la Partidului Democrat (centru-stânga), a fost aprobat în Camera Deputaţilor în noiembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și