"În numele demnităţii Americii, am decis să-i ofer azil umanitar lui Edward Snowden", a declarat Maduro la o paradă militară de marcare a zilei independenţei Venezuelei.

"Este un tânăr care a spus adevărul, în spiritul rebeliunii, despre cum SUA spionează întreaga lume", a afirmat al.

În vârstă de 30 de ani, fostul contractor al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) a SUA s-ar afla în zona de tranzit a aeroportului internaţional Şeremetievo din Moscova.

Oficialii ruşi l-au ţinut la distanţă pe Snowden de la sosirea sa de la Hong Kong la 23 iunie, spunând că zona de tranzit unde stau pasagerii între zboruri este teritoriu neutru, iar el se va afla pe teritoriul Rusiei numai dacă trece de controlul paşapoartelor.

Nu se ştie pentru moment cum va reacţiona Snowden la oferta lui Maduro, nici cum va ajunge în Venezuela dacă ar accepta.

Nu există zboruri directe între Moscova şi Caracas, iar ruta obişnuită implică schimbarea avionului la Havana. Nu se ştie dacă autorităţile cubaneze l-ar lăsa să tranziteze.

Dat fiind scandalul ţinerii la sol, la Viena, a avionului preşedintelui bolivian în această săptămână din cauza suspiciunilor că Snowden s-ar fi aflat la bord, folosirea spaţiului aerian european s-ar putea dovedi problematică.

Un plan alternativ de zbor ar implica un avion care să decoleze de la Moscova, să realimenteze la Vladivostok, iar apoi să continue spre est, peste Pacific, până în America de Sud.

Rusia a dat semne de iritare tot mai mare în legătură cu şederea lui Snowden la Moscova. Ministrul adjunct de externe a declarat joi că Snowden nu a cerut azil în Rusia şi că americanul trebuie să-şi găsească un loc unde să meargă.

Moscova a transmis clar că, pe măsură ce şederea sa se prelungeşte, cu atât este mai mare riscul unei dispute diplomatice privind soarta sa, ceea ce ar aduce daune de durată relaţiilor cu Washingtonul.

Casa Albă a refuzat să comenteze oferta lui Maduro.

Anterior, Nicaragua a transmis că a primit o cerere de azil din partea lui Snowden şi că ar putea fi de acord "dacă circumstanţele o vor permite".

Site-ul de dezvăluiri WikiLeaks a anunţat vineri că Edward Snowden a depus cereri de azil în şase noi ţări, în contextul în care eforturile sale de a găsi refugiu faţă de autorităţile americane s-au dovedit zadarnice până în prezent.

WikiLeaks a afirmat într-un mesaj postat pe Twitter că nu va preciza care sunt cele şase ţări, „din cauza tentativelor de interferenţă din partea SUA”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și