În acest an, evenimentul face parte din seria manifestărilor care celebrează Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în data de 22 martie. Anul acesta este sărbătorită sub sloganul „Să accelerăm schimbarea!”, completat și nuanțat prin unul mai detaliat: “Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”.

În cadrul ședinței a fost prezentată și dezbătută versiunea preliminară a Planului de Management al Riscului la Inundații (PMRI) actualizat al Spațiului Hidrografic Someș-Tisa 2022-2027, al cărui obiectiv general este gestionarea și reducerea riscului la inundații pentru populație, economie, mediu și patrimoniu cultural, contribuind în același timp la îmbunătățirea calitativă și cantitativă a corpurilor de apă și a habitatelor naturale. Planurile de Management al Riscului la Inundații rezultate vor fi în concordanță cu prevederile Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României Orizonturi 2013-2020-2030 și Strategiei Naționale a României privind Schimbările Climatice 2013-2020 și post 2020, precum și în conformitate cu alte directive și strategii europene relevante. Planurile de Management al Riscului la Inundații aferente celor 11 Administrații Bazinale de Apă vor fi supuse avizării ulterior, într-o nouă ședință a Comitetuluii de Bazin după desfășurarea dezbaterii publice de la București din data de 19 aprilie 2023.

Proiectul „Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații - RO-FLOODS ” este derulat de Ministerul Mediului - România împreună cu Administrația Națională “Apele Române” și cu sprijinul Băncii Mondiale.

În vederea prezentării și definitivării Raportului de Mediu pentru “Planul de Management al Riscului la Inundații, Ciclul II, Sinteza națională” a participat, prin intermediul platformei online, un reprezentant al EPC Consultanță de Mediu SRL. Evaluarea SEA s-a realizat într-o manieră precaută dată fiind lipsa detaliilor privind amplasarea măsurilor propuse în PMRI. Măsurile propuse în cadrul Raportului de mediu și al Studiului de Evaluare Adecvată sunt în măsură să prevină și să evite apariția unor efecte negative seminificative asigurând un nivel nesemnificativ al efectelor reziduale.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost prezentat Planul de Prevenire și Combatare a Poluărilor Accidentale a Resurselor de Apă în districtul de bazin hidrografic Someș-Tisa. Acest plan reprezintă un instrument în gospodărirea apelor ce aplică principiul precauției, dar totodată creează condițiile intervenției opreative în teren, atât din partea poluatorului, cât și de către oraganele de gospodărire a apelor. Obiectivul de bază al planului este de a-i determina pe poluatori să se doteze cu facilități de intervenție operativă și cu materiale specifice care să răspundă necesităților în punctele critice, să fie capabili să își asigure auto-monitoringul calității apei evacuate, să îmbunătățească eficiența sistemelor de prevenire și combatare a fenomenelor de poluare a apelor.

Este despre fiecare dintre noi, de la specialiștii care lucrează în domeniul apei, la cei care lucrează în domeniul protejării mediului, de la cei care lucrează în agricultură, până la cei care activează în industrie. Și, dincolo de specialiști, este despre fiecare dintre noi ca individ: apa este prezentă în viața noastră clipă de clipă.

Grija fiecăruia dintre noi trebuie să fie gestionarea durabilă a apei, gestionarea durabilă a mediului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și