Celulele teroriste care îi pregătesc pe jihadişti sunt răspândite în toată Europa, iar scopul lor este să comită cât mai multe atentate teroriste şi să ucidă cât mai mulţi oameni, cu scopul de a determina astfel autorităţile europene să piardă cât mai mulţi bani.

Capii acestor celule teroriste par să fie vorbitori de Limba Franceză, având legături cu nordul Africii, Franţa şi Belgia, potrivit unei oficialităţi europene care a vorbit cu condiţia păstrării anonimatului. Acest tip de terorişti este creat cu intenţia de a concepe noi strategii de atacuri teroriste pe continentul european.

Ca exemplu se pot cita recentele atentate teroriste din Bruxelles, de pe aeroport şi de la metrou, soldate cu 31 de morţi şi 370 de răniţi. Iar când Statul Islamic a revendicat aceste acte teroriste, gruparea extremistă a menţionat şi "o celulă secretă de soldaţi" ai SI care fusese trimisă la Bruxelles.

Acest tip de structuri terorriste care ar urma să acţioneze în Europa a fost confirmat şi de EUROPOL. Agenţia afirma în ianuarie că Statul Islamic "a dezvoltat un comandament extern de pregătire a unor forţe special pregătite în comiterea de atacuri teroriste", cum au fost cele din Franţa, din 2015 şi cele recente, de la Bruxelles.

Structurile viitoarelor comandouri teroriste includ elaborarea de strategii de luptă pe teren, tehnici privind folosirea explozibililor, precum şi tehnici de supraveghere şi antisupraveghere. "Diferenţa este că în 2014, aceste structuri avea un program restrâns de pregătire a viitorilor luptători jihadişti, dar acum, strategia s-a schimbat", se arată în raport.

Senatoarea franceză Nathalie Goulet, care este copreşedinte al unei comisii de urmărire a reţelelor jihadiste, a estimat că în diferite ţări din Europa sunt între 400 şi 600 de luptători ai SI antrenaţi special pentru comiterea de atacuri teroriste în Europa. Ea a mai precizat că aproximativ 5.000 de europeni au părăsit continentul mergând în Siria pentru a se alătura grupării jihadiste Stat Islamic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și