Noi suntem mai europeni decat ei. Eu ma gandesc cu groaza la un singur lucru care e posibil: ce facem daca militarii maghiari se apuca si trag sau ucid niste copii, niste femei?”, s-a intrebat, retoric, Victor Ponta.

Premierul a precizat ca Romania are, in partea de est, un conflict mult mai grav, in Ucraina.

”In Moldova sunt tulburari si probleme foarte mari. Ideea sa faca cineva un zid, un gard cu caini si cu militari nu va rezolva problema, sperand sa o arunce la romani, la sarbi sau la austrieci. Facem si noi un zid, face si Austria un zid, ce am rezolvat?”, a continuat seful Guvernului.

Ponta si-a expus pozitia si pe Facebook. El a scris ca nu doreste sa raspunda la provocarile oficialilor ungari, o rusine pentru cultura si valorile Uniunii Europene.

”Nu doresc sa raspund la provocarile venite din partea unor reprezentanti guvernamentali maghiari – dar cititi relatarea si veti intelege indignarea pe care o simt, ca om si cetatean european, fata de mentalitati si atitudini pe care Europa le-a vazut doar in anii 1930-40!”, scrie acesta, facand trimitere la o stire potrivit careia Guvernul ungar respinge toate criticile primite pentru politicile antiimigratie.

”Ca multi alti lideri politici europeni am datoria sa atrag atentia si sa sanctionez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai inalt nivel din Ungaria. Acestia sunt o rusine pentru cultura si valorile Uniunii Europene; si in atitudinile antisemite, si in ceea ce priveste tratamentul minoritatilor de toate tipurile, si acum in timpul crizei refugiatilor!”, continua premierul roman.

Acesta arata ca sarma ghimpata, legi agresive, inchisori si brutalitate cu siguranta nu vor rezolva problema – doar vor arata ca in Ungaria, in inima Europei, sunt decidenti politici cu nimic mai buni decat cei din Siria, Libia sau alte tari din care fug respectivii refugiati!

Ponta incheie, aratand ca Ungaria este in contradictie cu valorile europene: ”Cred in solidaritate, in solutii rationale si sustenabile si mai ales in superioritatea valorilor europene. Ce vedem in ultimele zile in Ungaria este in totala contradictie tocmai cu aceste obiective si valori!”.

Anterior acestor luari de pozitie, Ministrul ungar de Externe ungar l-a criticat pe premierul roman Victor Ponta in legatura cu o declaratie legata de modul in care imigrantii sunt tratati de vecinii nostri.

”Minciuni sfruntate si o pozitie nedemna pentru un lider politic al secolului 21”, a spus Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe. El considera ca fragilitatea pozitiei lui Victor Ponta si criza politica interna l-au facut pe seful Executivului de la Bucuresti sa faca declaratii extremiste, mincinoase.

”Guvernul ungar respinge cu fermitate declaratiile lui Victor Ponta si cere primului ministru roman sa inceteze minciunile la adresa Ungariei”, mai spune oficialul maghiar.

Declaratia care a pus pe jar Ungaria a fost facuta de premierul roman, luni, la Targu-Jiu:

„Problema tine de capacitatea noastra logistica de a-i trata pe refugiați ca pe niste oameni, nu cum ii trateaza vecinii nostri maghiari, cu bata si inseriati. Nu sunt de acord cu asta”.

Peter Szijjarto a anuntat si ca Ungaria face planuri pentru construirea unui gard metalic pe un segment al frontierei cu Romania, in contextul crizei imigrantilor.

In replica, Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat ca nu este un gest corect din punct de vedere politic.


Preluare: ActualMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și