Potrivit prim-ministrului, România va obţine un acord de tip preventiv în valoare de trei până la cinci miliarde de euro, care va avea mai puţine condiţii decât precedentele două acorduri. Termenii noului acord se vor concentra pe întărirea companiilor de stat şi menţinerea disciplinei fiscale.

"Va fi un acord îmbunătăţit", a spus Victor Ponta. "Valoarea nu este foarte importantă pentru noi, în condiţiile în care nu vedem niciun pericol pe termen scurt şi mediu, ci condiţiile acordului. Nu vom avea un acord foarte detaliat cum am avut până acum", a precizat premierul.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de noul negociator- şef pentru România, Andrea Schaechter, a început, miercuri, discuţiile cu autorităţile de la Bucureşti, pe agendă fiind înscrise subiecte privind evoluţiile economice şi priorităţile reformelor macroeconomice.

Victor Ponta a mai spus că după ce România va obţine cel de-al treilea acord cu FMI, costurile de finanţare vor scădea deoarece este probabil ca Banca Naţională să continue să reducă dobânda de referinţă. "În prezent, cea mai mare provocare pentru România este finanţarea în condiţiile în care băncile sunt mai restrictive", a spus Ponta. Acesta a mai apreciat că negocierile pentru următorul acord vor fi mai uşoare deoarece Guvernul de la Bucureşti şi-a demonstrat angajamentul şi curajul.

Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a anunţat, la finele lunii trecute, încheierea cu succes a acordului României cu FMI, cel de-al doilea acord de tip stand-by, constatând îndeplinirea tuturor ţintelor importante, a acţiunilor prealabile şi remarcând progresele în direcţia stabilităţii macroeconomice şi pe calea reformelor structurale.

Un nou acord ar fi un element pozitiv pentru România "deoarece ar oferi o centru de siguranţă financiară în cazul revenirii aversiuni faţă de risc şi de asemenea oferă un stimulent pentru noi reforme structurale", a apreciat economistul UniCredit SpA, Dan Bucsa.

Potrivit premierului Victor Ponta, economia românească ar putea să înregistreze în acest an o creştere mai mare decât prognoza guvernamentală de 1,6%, după ce în prima jumătate a anului a înregistrat un avans de 2,4% faţă de perioada similară a anului trecut. Ponta a subliniat că România vrea să atragă investiţii de 10 miliarde de euro, în special în sectoarele energetic şi cel al industriei auto, în cadrul unui plan de a crea noi locuri de muncă.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și