"Am fost ultimul care a aflat că am fost mort", râde Oliver Lavigne-Ortiz, fostul soldat din Quebec poreclit Wali, într-un interviu acordat jurnaliștilor publicației canadiene La Presse.

Din 15 martie, fostul lunetist al Forțelor Armate Canadiene a fost subiectul celor mai sinistre zvonuri. Presa chineză a fost cea care părea să fi dat vestea eliminării lui de către forțele speciale ruse. Zvonul a devenit apoi "știre confirmată" pe un cont de Instagram al forțelor speciale rusești. Pe Twitter, un internaut a postat inclusiv fotografii cu „înmormântarea” canadianului.

Informația despre presupusa moarte a lui Wali a fost ulterior dezmințită. Pe pagina de Facebook a Brigăzii Normande, unitatea de luptători străini la care se alăturase inițial când a ajuns în Ucraina - a fost postat un mesaj care anunța că lunetistul este bine, sănătos.

Însă nicio veste de la Wali.

Până luni, când fostul lunetist din Regimentul 22 Regal a ajuns într-o locație sigură din Ucraina, după o săptămână de luptă împotriva rușilor, pe linia frontului în regiunea Kiev. Când și-a pornit telefonul, canadianul a descoperit sute de mesaje urgente de la oameni convinși că a fost ucis în acțiune.

Soția, tatăl, prietenii și alți cunoscuți încercau să afle dacă este încă în viață.

"Sunt în viață, după cum puteți vedea", a spus Wali, marți, într-un apel video marți.

Wali a scăpat fără nicio zgârietură după prima misiune, în regiunea Kiev
"Nici o zgârietură. Sunt aproape ultima persoană care a aflat despre moartea mea", a continuat celebrul lunetist, care s-a alăturat apărării Ucrainei pentru a lupta împotriva armatei lui Putin.

După ce a plecat, săptămâna trecută, pe front, într-o unitate a armatei ucrainene, soldatul din Quebec spune că a trebuit să facă față, timp de câteva zile, artileriei rusești.

"Am văzut o minge de foc pe lângă mine, la trei metri de capul meu. A fost suprarealist", mărturisește canadianul, care s-a întors "nezgâriat" din prima sa misiune. Din păcate, unul dintre camarazii săi de arme a fost împușcat.

Wali spune că, până acum, nu a tras niciun foc de armă, dar a ajutat la eliberarea mai multor poziții de artilerie rusă, iar asalturile conduse de unitatea sa au făcut posibilă "recâștigarea terenului de la inamic". "Este ca un război de machos, care își umflă pieptul în timp ce aruncă cu obuze mari unul în celălalt. Tancurile stau la periferie. Rușilor le este frică să se apropie. Există foarte puțin contact direct între luptători, dar presiunea este cu adevărat intensă", continuă militarul.


Preluare: observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și