Procurorii l-au reţinut şi pe fostul consilier judeţean Mihai Coman, dar şi pe omul de afaceri Vladimir Ciorbă, administrator şi asociat la trei firme. Asta în timp ce deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma, dar şi şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, sunt cercetaţi sub control judiciar. Sora, mama şi fosta soţie a lui Victor Ponta apar și ele în această investigaţie a procurorilor anti-corupţie.

Procurorii investighează o afacere pusă pe roate cu ajutorul Companiei Hidro Prahova SA, operatorul regional al sistemelor de apă şi canalizare din judeţ. Societatea a luat fonduri europene pentru modernizarea sistemelor de apă în valoare de 162.731.194 euro, fără TVA. A atribuit apoi contracte de extinderea reţelei de canalizare din Comarnic de peste 11 milioane de euro, către două firme deţinute de Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, şi de omul de afaceri Dan Besciu, cunoscut drept regele asfaltatorilor.

Reşedinţa lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului, firmele acestuia şi societatea înfiinţată de mama lui Victor Ponta şi administrată de sora prim-ministrului au fost percheziţionate. Iulian Herţanu a fost dus în birourile anchetatorilor anticorupţie de la Ploieşti. Marea surpriză a fost apariţia deputatului Sebastian Ghiţă. A fost chemat în calitate de suspect şi după câteva ore, pus sub acuzare şi plasat sub control judiciar. Anchetatorii îi reproşează că a închis ochii, deşi ştia că firma cumnatului lui Victor Ponta are probleme.

Sebastian Ghiță: Această firmă a avut o lucrare în judeţul Prahova. Nu a performat foarte bine. Ştiam toţi în Prahova de situaţia dificilă a acestei firme. Relaţia mea cu domnul Herţeanu, care nu e o relaţie atât de strânsă. L-am întâlnit doar de câteva ori, de 5-6 ori pe domnul Herţanu.

Sub escorta jandarmilor au ajuns la DNA şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi fiul lui, deputat PSD. Amândoi sunt cercetaţi sub control judiciar pentru sprijinirea unui grup infracţional, deşi pretind că nu au legătură cu afacerea.

Mircea Cosma: Când s-a făcut acea licitație eram în spital. Nu știu nici cine a câștigat, nici cum a câștigat.

Vlad Cosma: Vă mulțumesc, o zi bună.

Semnarea contractelor a fost transmisă în direct de presa locală ca o mare realizare.

Dumitru Pantea, director Hidro Prahova: Urmărim să realizăm în totalitate sistemul de canalizare în oraş.

Dorian Botoacă: Comarnicul era o prioritate. Lungimea canalizării va fi de 60 de kilometri cu 2.759 de racorduri la locuinţele locuitorilor din Comarnic.

Anchetatorii spun că patronii firmelor care au câştigat contractul ar fi folosit banii europeni în alte scopuri. Iar lucrările le-au făcut de mântuială.

Mircea Cocă, viceprimar Comarnic: Aşa, pe hârtie, da, are kilometri băgaţi... conducta principală, dar nu are restul. Refacerile nu s-au făcut pe nicio stradă din oraşul Comarnic. Două trei, atât. La nivelul oraşului sunt douăzeci şi ceva, 30 de pompe, staţii de pompe, care nu s-au realizat niciuna.

În toată afacerea ilegală, un rol important l-ar fi avut societatea înfiinţată de mama premierului Victor Ponta şi preluată apoi de sora prim-ministrului. Procurorii cred că se lucra în familie extinsă. Printre angajaţi s-ar număra şi fosta soţie a premierului, Roxana. După câţiva ani de la semnarea contractului, cumnatul lui Victor Ponta s-a retras de la conducerea firmei şi a predat-o unui anume Liviu Muntean. Anchetatorii presupun că acesta ar fi doar un paravan în faţa eventualelor verificări.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și