Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nici Rozalia Biro, propusă de premierul Victor Ponta la Ministerul Culturii, nici Claudiu Manda, propus pentru funcţia de ministru delegat al Bugetului, nu reprezintă cele mai bune variante pentru două posturi atât de importante în Guvern.

"Eu le consider nepotrivite, ceea ce nu înseamnă că le-am şi respins. Este necesar ca ministrul Culturii să fie un bun cunoscător al limbii române. Nu sunt într-o situaţie plăcută şi am făcut toate eforturile să înţeleg logica acestor desemnări. Pentru că nu au existat condiţii să discut cu premierul înainte de a face nominalizările, transmit public rugămintea ca până marţi miercuri poate se gândeşte la alte soluţii reprezentative pentru Guvernul României. Guvernul României nu este o instituţie în care să faci încercări, mai ales când e vorba de cultură şi buget", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului i-a sugerat premierului să încerce să găsească alte variante pentru cele două ministere în următoarele zile: "Poate o să mă întrebaţi de ce nu îi resping. Şi aici am o mare îngrijorare, cunoscând marfa, adică pe premierul Victor Viorel Ponta. Există riscul să facă două nominalizări mai catastrofale. De aceea aş vrea să rezolvăm această problemă într-un mod în care să fie o îmbunătăţire a funcţionării guvernului, nu o încercare să vedem dacă fostul director al casei de cultură se pricepe să construiască un buget, ce-i cu tratatul fiscal, ce-i cu excedentul de deficit dacă se aplică CAS şi aşa mai departe".

Iată cele mai importante declaraţii:

- Nu am decât o scurtă declaraţie legată de nominalizările făcute de premier pentru Ministerele Culturii şi Bugetului. Eu le consider nepotrivite, ceea ce nu înseamnă că le-am şi respins. Le consider nepotrivite pentru că de la doamna Rozalia Biro a aflat toată România că nu are niciun biped în familie şi am aflat tot zilele acestea că în România se nasc tot mai puţini bipezi. Avem o problemă complicată de înţelegere perfectă a limbii române pentru un membru al guvernului. Aici mai este un argument pe care îl am în vedere atunci când mă gândesc la această nominalizare. Ministerul Culturii nu este un minister cu foarte mulţi bani, dar lucrează cu intelectualitatea din România, cu creatorii din România, iar cultura românească este, în proporţie de 90%, o cultură de limbă română. Aş vrea să fiu bine înţeles. Am apreciat foarte mult miniştri ca Marko Bella sau Kelemen Hunor, deci nu este vorba despre o observaţie făcută unui ministru care provine din minoritatea maghiară, dar nu aş vrea ca ministrul Culturii din România să fie urmărit de poveştile cu copii bipezi din familie sau de pe cuprinsul patriei care arată o neînţelegere deplină a limbii române.

- Este necesar ca ministrul Culturii să fie un bun cunoscător al limbii române. De aceea exprim rezerve faţă de această nominalizare. Nu sunt adeptul ideii că fiecare minister trebuie să aibă în fruntea lui un specialist în domeniu. Nu o să fac niciun comentariu dacă la Ministerul Sănătăţii va fi un economist, pentru că este o mare problemă de gestionare a resurselor financiare, sau un jurist la ministerul Transporturilor, unde este un volum uriaş de contracte mai bine sau mai prost făcute. Dar la ministerul Culturii, unde ministrul serveşte elita culturală a ţării, cred că o legătură cu această elită trebuie să existe.

- Mi se pare nepotrivită desemnarea pentru ministrul Bugetului. Cea mai vastă experienţă a domnului Manda este aceea de director al Casei Studenţilor din Craiova. Singurul calcul care se poate face acolo este cel al biletelor rupte într-o zi de sâmbătă. Ori ministrul Bugetului înseamnă mult mai mult. Justificarea că domnul deputat a funcţionat în Comisia de buget-finanţe nu este un argument. Acolo nu se discută filosofia bugetară sau priorităţile. Acolo se mută cel mult bani de o biserică, de un podeţ, pentru zugrăvit o şcoală. Nu le desconsider munca celor din Comisie, dar una este să ai un buget în faţă şi să spui mai mutăm bani de un podeţ de ici-colo şi alta e să ai un buget de stat, să dispui pe priorităţi şi să atingi obiective de guvernare prin buget. Cred că domnul Manda nu este potrivit pentru această funcţie. Încerc să-mi imaginez discuţia cu FMI şi BM, cu cei doi miniştri unul lângă altul, doamna Petrescu încercând să acopere golul de la CAS şi să acopere problema MTO cu sufletul şi domnul Manda să acopere deficitul bugetar cu experienţa de la Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova.

- Nu sunt într-o situaţie plăcută şi am făcut toate eforturile să înţeleg logica acestor desemnări. Eu sunt de acord cu promovarea tinerilor, am ajutat şi eu tineri să ajungă miniştri, dar nu la Buget, nu la Cultură, şi şansa a fost că au confirmat mulţi dintre ei, fie că vorbim de Anca Boagiu, Sulfina Barbu sau Elena Udrea. Dar să punem ministerul de Finanţe într-o astfel de situaţie este o mare eroare. De aceea, pentru că nu au existat condiţii să discut cu premierul înainte de a face nominalizările, transmit public rugămintea ca până marţi miercuri poate se gândeşte la alte soluţii reprezentative pentru Guvernul României. Guvernul României nu este o instituţie în care să faci încercări, mai ales când e vorba de cultură şi buget. Când te uiţi la Finanţe trebuie să vezi care este tandemul de experienţă pe care îl pui faţă în faţă cu experţii de la FMI şi Banca Mondială, care cunosc totul la milimetru despre resursele financiare al României. Măcar ministrul de la Buget trebuie să poată să aibă o discuţie consistentă. O să vină UE şi o să vrea să discute despre lucruri pe care nu poţi să le acoperi cu experienţa de la Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova. Apelul meu este ca domnul prim ministrul Victor Ponta să se uite către alţi tineri pentru că avem riscul uriaş să decredibilizăm promovarea tinerilor în Guvern.

- Poate o să mă întrebaţi de ce nu îi resping. Şi aici am o mare îngrijorare, cunoscând marfa, adică pe premierul Victor Viorel Ponta. Există riscul să facă două nominalizări mai catastrofale. De aceea aş vrea să rezolvăm această problemă într-un mod în care să fie o îmbunătăţire a funcţionării guvernului, nu o încercare să vedem dacă fostul director al casei de cultură se pricepe să construiască un buget, ce-i cu tratatul fiscal, ce-i cu excedentul de deficit dacă se aplică CAS şi aşa mai departe. Sper ca premierul să discute cu UDMR, care are foarte mulţi oameni de cultură care i-ar putea reprezenta cu cinste pe această funcţie. Dacă această doamnă era nominalizată la Transporturi, nu aş fi avut nicio ezitare. La Cultură, însă, am ezitări. Îmi închipui dialogul lui Pleşu cu această doamnă, sau al lui Liiceanu, sau al unui sculptor care vrea să facă o statuie ecvestră: e biped sau e patruped calul?


Preluare: RomaniaTV.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și