Echipele de salvare din Indonezia caută luni supraviețuitori din satele și de pe terenurile agricole îngropate de straturi groase de cenușă fierbinte după erupția unui vulcan din zona de vest a țării, informează agenția France Presse.
Șapte persoane au fost ucise, iar altele se află între viață și moarte după ce au suferit arsuri grave.
Vulcanul de pe muntele Sinabung, din nordul insulei Sumatra, s-a activat sâmbătă, împrăștiind nori imenși de gaz, pietre și cenușă și provocând panică în rândul locuitorilor care au încercat să fugă, au declarat martorii.
Valurile de cenușă care s-au deplasat rapid, având temperaturi de până la 700 de grade Celsius, au înghițit case, terenuri agricole și animale.
Agustatius Sitepu, șeful armatei din districtul Karo, unde se află vulcanul, a descris scene de haos atunci când echipele de salvatori s-au apropiat de persoanele aflate încă în viață.
"Sătenii care au reușit să supraviețuiască fugeau panicați în toate direcțiile", a declarat el, luni, pentru AFP. "Nu erau decât câteva zeci de oameni. Erau acoperiți în cenușă", a adăugat acesta.
Erupția a fost atât de violentă, încât satele de pe o rază de până la 12 de kilometri au fost îngropate sub straturi groase de cenușă, a adăugat el.
Cei care au fost cei mai afectați se aflau la muncă pe terenurile agricole când a erupt vulcanul, într-o zonă interzisă de autorități, în interiorul unui perimetru de patru kilometri din jurul vulcanului.
Șase cadavre au fost găsite duminică. Trei oameni cu arsuri foarte grave au fost spitalizate, unul dintre aceștia decedând mai târziu, potrivit Nata Nail, șeful agenției locale pentru gestionarea dezastrelor. "Două persoane sunt încă la terapie intensivă, cu arsuri pe 90 la sută din suprafața corpului", a informat sursa citată.
Vulcanul s-a trezit din adormire în anul 2010, după 400 de ani fără activitate. Apoi, după o perioadă de calm, o nouă erupție a avut loc în 2013 și de atunci este foarte activ, ucigând 16 persoane din anul 2014 până acum.
Preluare: AgerPres.ro