Decizie fără precedent luată de autorităţi după tragedia de la Constanţa, unde patru salvatori au sfârşit în lacul Siutghiol, după ce s-au prăbuşit cu elicopterul, potrivit România TV.
Autorităţile au făcut două experimente prin care au vrut să vadă dacă strigătele de ajutor puteau fi auzite de la mal, cu alte cuvinte dacă înregistrarea cu pilotul este reală.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a declarat în exclusivitate la România TV că în urma experimentelor făcute de Parchet şi ISU Constanţa, era imposibil ca strigătele de ajutor să fie auzite de la mal.
"La experimentul cu persoana în apa şi cu strigătele de ajutor din punctul în care a căzut elicopterul, nu s-a auzit sunetul", a precizat secretarul de stat.
Totodată, Arafat susţine că e greu de crezut că cineva poate rezista atâta vreme în apa care avea numai două grade.
"Medical, când cazi într-o apă de 2 grade, temperatura corpului în apă se pierde foarte rapid. Cam instantaneu devii hipotermic. Strigătele au început să fie înregistrate cam la şapte minute după căderea elicopterului, asta înseamnă că persoana care a căzut... să iasă din apă şi să înceapă să strige dupa patru minute", a explicat Raed Arafat.
Citeşte şi Descoperire ULUITOARE de ultima oră. Elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol NU A AVUT PROBLEME tehnice
Arafat a mai spus că există mai multe piste pe care le-au luat în calcul anchetatorii, dar că preferă să lase" Parchetul să vină cu concluziile".
Cele două experimente au fost făcute în 23 şi 26 decembrie, susţine secretarul de stat.
La scurt timp după prăbuşirea elicopterului în lacul Siutghiol, o înregistrare video cu strigătele de ajutor ale pilotului a fost făcută publică de unul dintre martorii la tragedie.
Un elicopter al SMURD cu patru persoane la bord - doi piloți de la Inspectoratul General de Aviație și două cadre medicale ale SMURD Constanța - s-a prăbușit pe 15 decembrie în lacul Siutghiol. Toți membrii echipajului au murit.
În momentul producerii accidentului, elicopterul se întorcea dintr-o misiune aeromedicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Județean Constanța.
MAI a informat că ancheta preliminară a accidentului a stabilit, prin reprezentanţii a două firme fabricante ale elicopterului prăbuşit, că nu au existat cauze tehnice care să contribuie la prăbuşirea elicopterului SMURD.
Preluare: RomaniaTV.net