Existența acestei lucrări era cunoscută, dar s-a crezut mult timp că s-a pierdut, a declarat purtătorul de cuvânt al Muzeului Național de Muzică din Praga, Sarka Dockalova, care a dezvăluit faptul că prețioasa partitură datată în 1785 a fost descoperită din întâmplare de salariații sectorului de rezerve al instituției. Ea urmează să fie prezentată presei în cursul zilei de marți.

Vestea îi bucură cu atât mai mult pe amatorii de muzică clasică cu cât muzeul intenționează ca partitura să fie cântată. Compoziția comună a lui Mozart și Salieri este scrisă pe un "libret de Lorenzo Da Ponte", a afirmat purtătorul de cuvânt al muzeului, fără să dea alte detalii. Cantata ar fi fost scrisă în semn de omagiu adus sopranei Nancy Storace, care a interpretat rolul Suzannei din "Nunta lui Figaro".

În afară de evidenta sa importanță muzicală, cantata ar putea pune definitiv capăt sinistrei legende care îi atribuie lui Salieri moartea lui Mozart. Potrivit zvonului pus în circulație, respins de specialiști, muzicianul italian ar fi făcut totul să îl distrugă pe genialul compozitor, provocând chiar moartea "celui iubit de Dumnezeu", al cărui geniu îl invidia. Zvonul a fost răspândit de nuvela "Mozart și Salieri" a romancierului rus Alexandr Pușkin, fiind popularizat în secolul trecut de filmul "Amadeus" al lui Milos Forman.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și