România este membră a Uniunii Europene de șapte ani. Pana acum, tara noastra nu a aderat la spațiul Schengen. Bucurestiul este convins ca are capacitatea de a controla granița externa a Uniunii Europene care se intinde pe aproximativ 3.000 km. Migratia, libera circulatie, refugiati, frontiere.
Acestea sunt cuvintele rostite cel mai des de oficialii europeni. Romania isi doreste sa adere la spatiul european de libera circulatie si apara deja viitoare frontiere de est ale spatiului Schengen. Tara care a aderat la UE in 2007 si ar fi trebuit sa adere la Spatiul Schengen in 2011. Aplicarea aderarii a fost amanata de mai multe, dupa ce tari Franta, Germania sau Tarile de Jos s-au opus.
Decizia este politică și nu a fost luata in unanimitate de ceilalti europeni. Dar ce se întâmplă cu adevărat la granița română, care va deveni mai devreme sau mai târziu frontiera de est a spațiului Schengen? Are România capacitatea de a face fata presiunii migrației și a traficului de toate tipurile la frontierele sale?
Un miliard de euro a fost deja investit pentru a construi un centru de supraveghere ultra modern. Bucureștiul a implementat camere termice sau cabluri de miscare la frontiera cu Ucraina. Reporterul France 24 a vizitat mai multe zone ale frontierei cu Ucraina: Delta Dunarii, Sighetu Marmatiei, muntii Maramuresului. A vizitat si centrele unde sunt adapostiti refugiatii. Printre acestea si Somcuta Mare.
Pentru a urmări VIDEO, dați clic pe SURSA VIDEO.