Patru proiecte de HCL vizau următoarele: intrarea Sighetului în proiectul de investiții derulat de către Vital S.A. la nivel județean (4,7% din suma toată aferentă proiectului ar urma să revină Sighetului), aprobarea cofinanțării de la bugetul local în sumă de 1,6 milioane lei, punerea la dispoziție a terenului către Vital S.A. pentru efectuarea lucrărilor și aprobarea unui grafic de creșteri a prețurilor până hăt în 2050.

Primele trei proiecte de HCL au fost votate de către 10 consilieri locali:

1) Onița-Ivașcu Maria Daniela - viceprimar, PNL - la prima ședință s-a abținut la vot arătând că este incompatibilă și a zis că ea nu susține creșterea de tarife pentru sigheteni. La votul din ședința de ieri, 22 decembrie 2022, aceasta s-a răzgândit, votând pentru Vital;
2) Simion Florin - PSD. Acesta a susținut de la bun început proiectul, foarte vehement;
3) Logigan Daniel - PSD;
4) dr. Vida Anuța Alina - PSD;
5) Botizan Lucian Crinel - PNȚ-CD;
6) Canta Dan - PNL. Acesta a votat negativ în două rânduri aceste proiecte. Acum a reevaluat proiectele și a votat pentru;
7) Tomșa Petru - PNL. Acesta a votat negativ o dată legat de aceste proiecte. Acum a reevaluat proiectele și a votat pentru;
8) Florin Mircea - PNL;
9) Beres Ildiko Ibolya - UDMR. Aceasta a susținut de la bun început proiectele;
10) Grad Gheorghe - PMP. Acesta a susținut de la început proiectele.

Împotriva proiectelor au votat:

1) Iuga Nicolae - Pro România;
2) Mihali Gavrilă - Pro românia;
3) Curmei Adriana Irina - PSD.

Al patrulea proiect de HCL, cel privind aprobarea graficului de creștere a prețurilor nu a trecut la vot, căzând cu nouă voturi pentru. Deși a votat primele trei proiecte de HCL, consilierul local Botizan Lucian Crinel nu l-a mai votat și pe al patrulea. Cu toate acestea, odată aprobată intrarea Sighetului în programul de investiții al Vital S.A., tarifele vor fi aprobate peste Consiliul local Sighet de către A.D.I. Apă-Canal Maramureș în termen de 45 de zile.

Cu toate acestea, există presiuni foarte mari de la nivel județean pentru a fi convocată o nouă ședință de Consiliu local prin care să se forțeze și aprobarea creșterii tarifelor.

Ședința de Consiliu local a fost una cu scântei, arătându-se că nimeni nu dă dreptul unor consilieri locali să vândă orașul către Vital până în 2050. Consilierii locali Iuga Nicolae și Curmei Adriana Irina i-au acuzat pe cei care au votat proiectul că au vândut orașul Vitalului și că au fost sunați că vor fi dați afară din partide și din Consiliul local de către șefii de partide de la nivel județean.

Iuga Nicolae a arătat că miza adevărată a aprobării acestor proiecte este că vin în județ 400 de milioane de euro și că firmele de casă ale partidelor mari sunt pregătite deja să efectueze lucrări de mântuială, deja fiind cunoscuți câștigătorii licitațiilor, care vor fi de fațadă.

Sighetenii sunt cei care vor judeca dacă cei 10 consilieri locali au votat bine sau nu.

Urmăriți VIDEO mai jos cu dezbaterea din ședința de CL de la min. 40:00. Video LIVE realizat de către Ticu Bogdan:

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și