Patriarhul latin al Ierusalimului, un prelat italian, a oficiat slujba de la miezul nopţii în Biserica Naşterii Domnului din Betleem în faţa unui public extrem de redus, alcătuit din preoţi şi doar câţiva invitaţi din rândul publicului, printre care s-a aflat ambasadoarea americană la ONU, Kelly Craft.

"Îi cerem Lui, atotputernicului Dumnezeu, să învingă boala, răul şi moartea şi să ne dea înapoi bucuria şi zilele liniştite", a declarat patriarhul din Ierusalim.

El s-a rugat, de asemenea, pentru ca Dumnezeu să îi lumineze pe politicienii şi medicii care caută soluţii pentru binele comun.

"Toată lumea se simte întunecată, obosită, extenuată şi oprimată de prea mult timp de greaua povară adusă de această pandemie asupra vieţilor noastre, care paralizează relaţiile dintre oameni, care a supus politica, economia, cultura şi societatea unui test sever. Străvechile slăbiciuni structurale s-au amplificat, iar nicio soluţie clară şi împărtăşită de toată lumea nu se vede la orizont", a mai spus Pierbattista Pizzaballa.

El a dorit însă să transmită şi un mesaj de speranţă, spunând că omenirea a avut parte recent de "o oră de graţie divină".

Pandemia, "cu povara ei de suferinţă şi de moarte, ne cere să ne imaginăm o lume diferită, compusă din solidaritate şi relaţii fraterne, în care posesiunile sunt înlocuite de daruri, iar bogăţia unui număr mic de oameni devine un bun al tuturor".

Un scaun pe care era trecut numele lui Mahmoud Abbas a rămas gol în primul rând, în contextul în care pandemia a făcut ca preşedintele palestinian să absenteze de la această slujbă anuală pentru prima dată de când şi-a preluat mandatul în 2005.

Un mesaj video al preşedintelui palestinian a fost proiectat pe zidurile Bisericii Naşterii Domnului din Betleem.

Piaţa Manger în care se află bazilica, decorată cu un brad uriaş de Crăciun, a rămas la rândul ei goală, în absenţa turiştilor şi a credincioşilor, într-o perioadă marcată de un lockdown de trei săptămâni, impus de autorităţile locale pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Miile de turişti şi de pelerini creştini care se reuneau în această piaţă în anii trecuţi cu ocazia slujbei din Ajunul Crăciunului au lipsit joi seară din cauza interdicţiilor de călătorie aplicate cetăţenilor străini.

După clasicele rugăciuni "Adeste Fideles" şi "Gloria excelcis deo", patriarhul latin din Ierusalim şi preoţii invitaţi au participat la o procesiune solemnă, la finalul căreia o statuie din porţelan a lui Iisus a fost purtată până în faţa bazilicii.

Creştinii formează o mică minoritate în teritoriile palestiniene, populate majoritar de credincioşi musulmani.

Cisiordania a impus o interdicţie de circulaţie pe timp de noapte, în virtutea căreia nicio persoană nu poate să îşi părăsească locuinţa între orele locale 19:00 şi 06:00, pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Acest teritoriu, în care trăiesc 4 milioane de palestinieni, a raportat până acum 800 de decese asociate maladiei COVID-19.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și