Realizatorii de la Channel 4, post de televiziune britanic, au realizat şi difuzat recent un film documentar intitulat „Vin românii”. Printre protagonişti se află şi trei romi maramureşeni.
Documentarul participă din nou la denigrarea imaginii românilor în afara ţării şi mesajul acestuia reflectă o percepţie generală negativă.
„Am plecat pe banii lor în Anglia”
Unul dintre romii maramureşeni care şi-a spus povestea pentru postul englezesc este Alexandru Banta. El afirmă că producătorii documentarului au surprins imagini din strada Horea şi de la locuinţa lui. El spune că odată cu întoarcerea lor în Marea Britanie, a plecat şi el, pentru a-şi găsi de lucru:
„Am stat numai o săptămână în Londra, pentru că nu mi-am aflat de lucru acolo şi m-am întors în ţară. Am avut de gând să-mi duc toată familia. Mie nu mi-au arătat documentarul, dar nu trebuie să interpretăm. Ei au venit în România să vadă realitatea. A venit un translator şi a tradus. Apoi am plecat, pe banii lor, nu mi-e ruşine să recunosc. Le-am spus că vreau să mă duc să-mi caut de lucru şi am mai luat doi cu mine. Ne-au asigurat locuinţă, mâncare, tot. Eu am o părere foarte bună despre ei. Lumea acolo e mai darnică”, a declarat Alexandru Banta.
„Problema e că suntem băgaţi toţi în aceeaşi oală cu romii”
Difuzarea „creaţiei” video a stârnit indignare şi reacţii. Ambasadorul României la Londra şi-a declarat poziţia într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei. El a transmis o scrisoare producătorului emisiunii Katie Buchanan, prin care îşi exprimă „surprinderea şi dezamăgirea cu privire la conţinutul mesajului de promovare şi, totodată, speranţa că situaţia va fi corectată”.
Atitudine au luat şi românii din Marea Britanie, care s-au declarat profund umiliţi de conţinutul documentarului. „Dăunează imaginii, dar fiecare ţară are uscăturile ei. Până la urmă, şi englezii au problemele lor. De exemplu, au cartiere pline de mizerie, şobolani, vulpi, ploşniţe. Deci ce vor ei să demonstreze cu asta? Ei depind de emigranţii care muncesc şi îşi plătesc taxe. De ce nu văd partea bună şi nu expun şi poveştile de succes ale românilor plecaţi acolo? De ce nu le iau lor interviuri? De ce iau minoritatea? Puteau să dea orice alt exemplu, dar ei s-au folosit de naivitatea şi prostia lor. Nici englezilor nu le-ar plăcea să expunem numai problemele lor”, a declarat Maria Pop, o băimăreancă stabilită în Londra.
„Nu e un reprezentant legal al comunităţii”
Reprezentanţi ai romilor afirmă că o persoană sau două nu pot vorbi în numele întregii comunităţi, iar exemplele negative nu sunt reprezentative nici măcar pentru comunitatea romă.
„Faptul că vine presa sau un ziarist şi discută cu o persoană din comunitate şi o întreabă «cum faci, cum te descurci?», ţiganul bineînţeles că tinde să spună că e rău, că poate gândeşte că o să-l ajute. Percepţia lui asupra interviului este cu totul alta. El nu se gândeşte că va apărea în presă şi o să denigreze întreaga imagine a comunităţii. Poate că l-au şi motivat ca să dea informaţii care se vând în mass-media. Dar el vorbeşte în numele lui, pentru că nu este un reprezentant legitim al comunităţii şi nu are autoritate să vorbească şi să generalizeze problemele cu care se confruntă romii de pe Horea sau din Baia Mare”, a declarat Giani Ardelean, expert pe problemele romilor în cadrul Primăriei Satulung.
Preluare: InfoMM.ro