Practic, colonelul a arătat că Rusia pierde războiul și că, la nevoie, Ucraina poate înarma un milion de oameni.

Hodarenok (foto) a spus că, pentru Moscova, "situația se va înrăutăți în mod clar" în contextul în care Ucraina primește ajutor militar din partea statelor din Occident.

Colonel rus în retragere: "Dacă nu dăm dovadă de realism, nici n-o să știm ce ne-a lovit"
"Uneori, auziți relatări despre o criză psihologică morală în rândul forțelor ucrainene. Că, aparent, moralul lor este în pragul crizei.

S-o spunem în termeni moderați: nu este adevărat. Desigur, sunt cazuri separate, prizonieri, anumite unități. Dar acestea sunt cazuri izolate.

Trebuie să priviți imaginea de ansamblu. Iar imaginea de ansamblu este (...) că armata ucraineană poate să înarmeze un milion de oameni. Ei înșiși spun că nu e o problemă să mobilizeze un milion de oameni. Problema este dacă pot asigura acestei armate arme moderne și echipamente speciale. N-ar putea face nimic doar cu resursele lor.

Dar cu legea (din SUA) în curând în vigoare, cu opoziția din Congres înfrântă și luând în calcul că ajutorul european va începe să funcționeze la capacitate maximă, trebuie să luăm în serios acest milion de soldați ucraineni în viitorul apropiat. Trebuie să ținem cont în calculele strategice că situația noastră se va înrăutăți (...)

Colonel rus în retragere: "Victoria finală pe câmpul de luptă e stabilită de moralul soldaților"
După cum spuneau cândva învățații marxist-leniniști - și ei știau despre ce vorbesc - victoria finală pe câmpul de luptă este stabilită de moralul ridicat al soldaților care își varsă sângele în numele ideilor pe care le apără.

Aveau dreptate acești învățați (...)

Revenind la NATO, cel mai important este să rămânem realiști din punct de vedere politic și militar. În caz contrar, realitatea ne va lovit atât de rău, că nici nu vom ști ce ne-a lovit.

Colonel rus în retragere: "Cea mai mare problemă e că suntem în izolare geopolitică totală"
Cel mai important lucru (...) nu este, pentru Dumnezeu, să agităm rachete în direcția Finlandei. Pare comic.

Cea mai mare problemă cu situația noastră politică și militară este că suntem într-o totală izolare geopolitică și că toată lumea este împotriva noastră, chiar dacă nu recunoaștem asta. Trebuie să rezolvăm această situație. Asta este treaba factorilor politici și militari", a spus colonelul în studioul Russia 1.

(Analistul este întrerupt și i se cere să-i ia în calcul pe reprezentanții Chinei și Indiei, țări care nu au condamnat invazia militară din Ucraina.)

"Trebuie să fiți de acord că situația nu este normală. În ceea ce privește China și India, sprijinul lor pentru noi nu este necondiționat", a răspuns Hodarenok.

(Gazda emisiunii, Olga Skabeyeva, îl întreabă dacă mai poate fi vorba de prietenie cu Marea Britanie, după tot ce au spus și au făcut oficialii de la Londra.)

"Oricum situația nu poate fi considerată normală atunci când împotriva noastră este o coaliție de 42 de state și când resursele noastre politico-militare și tehnico-militare sunt limitate", a arătat colonelul.

Invitații din studio au amuțit la vorbele colonelului
"Situația nu poate fi considerată normală", a insistat Hodarenok.

În reacție la aceste cuvinte, ceilalți invitați din studio au amuțit, notează BBC.

Chiar și gazda emisiunii, Olga Skabeyeva, în mod normal foarte vocală și aprigă apărătoare a poziției Kremlinului, s-a arătat surprinzător de lipsită de agresivitate la argumentația lui Mihail Hodarenok, deși și-a rezervat ultimul cuvânt, afirmând că Rusia "va merge până la capăt și va învinge".

BBC nu exclude posibilitatea ca acest "moment de sinceritate" să fi avut loc, totuși, cu acordul Kremlinului, care ar putea încerca să pregătească publicul pentru veștile proaste referitoare la "operațiunea specială" din Ucraina.


Preluare: Antena3.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și