Impresionant şi straniu în acelaşi timp, "Dansul dracilor" fascinează întotdeauna: prin costumele inedite, dar şi prin intensitate. Până să ajungă să îl joace însă, feciorii de la sate trebuie să repete timp îndelungat. Dansul este doar o parte din spectacolul complex.

Viflaimul este un spectacol de teatru popular, inspirat din viaţa Mântuitorului, pus în scenă cu personaje biblice precum

Iosif, Maria, Irod, păstorii şi magii. Există însă şi personaje inedite ca Moartea şi Dracii, care apar la finalul colindei şi au rol important: alungă spiritele rele din gospodăriile oamenilor.

”Onoraţi boieri de casă,
Ne-o trimis persoană-aleasă
Hai gazdă aleasă.
Ne-o trimis ca vestitori,
De la-al meu poruncitor,
Dacă vreţi, binevoiţi
Ceata noastră s-o primiţi.”

Odată primiți în curte, feciorii încep să pună în scenă momentul biblic al Nașterii Domnului. Printre cei care fac parte din Viflaim se numără și Ioan Șuser, veteranul grupului. În vârstă de 46 de ani, acesta are un rol esențial: moșul.

Ioan Șuser, colindător: Pentru noi nu-i aşa greu, ăştia care avem rol. Dracilor le e mai greu că toată noaptea au în jur de 50 de kile. Cei care întruchipează dracii au cea mai grea misiune. Pe tot timpul colindei trebuie să poarte pe ei clopotele, care împreună cântăresc aproximativ 70 de kilograme.

Reporter: Cum reziști? Este vreun secret?
Alin, colindător: Nu, nu-i niciun secret. Trebuie să îţi placă să faci lucru ăsta.
Reporter: De câtă vreme eşti drac în Viflaim?
Alin, colindător: De vreo 10 ani.

La finalul colindei, feciorii sunt răsplătiți cu sarmale, prăjituri și nelipsita pălincă de Maramureș.

Anuța Pop, gazdă: Ne pregărim de sărbătorile care iată au sosit şi de sărbătorile ce urmează mai curaţi, mai purificaţi şi cu dragoste şi respect faţă de tot ceea ce înseamnă tradiţie.

Viflaimul poate fi văzut pe străzile din Vișeu de Sus până după slujba de Crăciun.


Preluare: observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și