Confiscate la mijlocul secolului trecut de către statul comunist, pădurile nu şi-au redobândit nici azi statutul deţinut odinioară. Prădat de unii, protejat excesiv de alţii, aurul verde este încă un motiv de dispută. În timp ce unii defrişează suprafeţe întregi, taind excesiv pădurea, alţii nu au nici măcar lemne de foc.
Legislaţia încă este prea slabă pentru a putea face faţă situaţiilor tensionate ivite.
Adrian Todoran, candidatul Partidului Mişcarea Populară Maramureş pentru Camera Deputaţilor, vine cu o serie de măsuri concrete care trebuie luate în acest domeniu.
„Foarte mulţi dintre maramureşeni nu au lemne de foc, pentru că ocoalele silvice care administrează pădurile nu contractează la nivel mic, preferând agenţi economici de talie mare. Fiecare se descurcă aşa cum poate, mai ales în mediul rural, unde pădurea cade peste casele oamenilor, dar aceştia nu au lemne de foc pe timp de iarnă. Fiecare proprietar poate exploata anual 3 metri cubi de lemn/hectar. Ceea ce e foarte puţin. Trebuie reglementat acest aspect şi găsite variante prin care şi cel mai mic consumator să poată achiziţuiona lemne la un preţ acceptabil", afirmă Adrian Todoran, liderul PMP Maramureş.
Acesta mai afirmă că problemele legate de pădure nu se vor încheia înainte de a se finaliza procesul de retrocedare a acestora. „Pe hârtie, oamenii şi-au primit înapoi pădurile, dar în realitate... pot doar să privească documentele. Atât. Asta pentru că, în special la nivel local, administraţia nu îşi face treaba. Până la sfârşitul anului, Primăriile trebuie să pună la dispoziţie toate terenurile retrocedate. Dar unele păduri sunt ţinute încă în administrarea autorităţii locale. În acest caz, multe proprietăţi riscă să ajungă în curtea RAPPS. Şi pentru că tot vorbim de retrocedare, întregul proces parcurs de foştii proprietari înainte să îşi redobândească imobilele trebuie să fie scutit de cheltuieli. Nu este normal ca statul român să fi cofiscat pădurile, iar acelaşi stat să îţi pretindă bani dacă doreşti să îţi iei înapoi proprietatea. În prezent, pentru întabularea unei păduri retrocedate, se poate ajunge la o cheltuială de 2.500 lei pentru un hectar. Este de datoria viitorilor parlamentari sa revizuiască legislaţia privind regimul pădurilor şi retrocedarea acestora către foştii proprietari”, declară Adrian Todoran, candidat la Camera Deputaţilor, din partea PMP Maramureş.
A consemnat,
Cătălin MAN