Ca sa intelegem acest fenomen, va propun sa vedem mai jos repede ce este un caine maidanez (vagabond) si ce putem sa facem noi pentru ca sa nu mai existe, daca intradevar asta vrem.

S-a demonstrat in nenumarate randuri ca un caine vagabond, domestic sau salbatic, este pradator si poate provoca pagube importante oamenilor (precum moartea unui copil). Insa adeseori uita sa se mentioneze faptul ca, in 99% din cazuri, acest caine sau stramosii lui au fost lasati liberi in natura de un om ca tine sau ca mine. Ca sa intelegem acest fenomen, va propun sa vedem mai jos repede ce este un caine maidanez (vagabond) si ce putem sa facem noi pentru ca sa nu mai existe, daca intradevar asta vrem.

Ce este un caine vagabond?

- Este orice caine, mic sau mare, lasat nesupravegheat, care profita de acest lucru si hoinareste pe strazi, prin parcuri, prin cartiere, prin sat ori prin oras. Acesta poate fi un caine cu temperament linistit, care poate deveni animal de prada si constituie, in acele moment de vagabondare, o amenintare pentru om si pentru alte animale.

- Poate fi cainele care, in timpul unei plimbari, scapa pentru o perioada scurta de timp de sub supravegherea stapanului. Nu trebuie sa neglijam repercursiunile acestor escapade care par inofensive.

- Uneori, este un caine abandonat, care cauta adapost si hrana. El se poate alatura unei haite in cautare de fiinte mai vulnerabile (copii, persoane in varsta, persoane cu dizabilitati, etc). Si de multe ori, copiii cad victima unei astfel de haite. Adeseori, cainele omoara prada din instinct, fara a-i devora corpul, ulterior.

- In sfarsit, este cainele care, devenit salbatic, se hraneste cum poate pentru a-si asigura supravietuirea si se transforma, astfel, in animal de prada.

- In concluzie, este cainele meu, cainele tau sau un urmas al acestuia care este nevoit sa revina la conditia sa naturala si nu mai depinde in mod direct de om pentru a se reproduce. Asadar, putem spune ca noi, oamenii, suntem iresponsabili pentru ca ii lasam sa se inmulteasca in orasele noastre.

Ce putem face pentru a nu mai exista caini vagabonzi

Putem fi mai responsabili in calitate de proprietari de caini!

Pentru a evita situatii regretabile si, uneori, dezastruoase, pe care le-ar putea cauza comportamentul cainelui dumneavoastra sau al unui urmas al acestuia, urmeaza cel putin aceste reguli:

- Daca iei in ingrijire un caine, accepta imediat responsabilitatea acestui animal si a potentialilor urmasi ai acestuia, pentru toata durata vietii acestui animal, ori pana gasesti un nou proprietar;

- Fa tot posibilul ca starea de bine a cainelui tau sa fie respectata (inclusiv nevoi comportamentale) si asigura-te sa fie protejat pe cat posibil contra bolilor infectioase (prin vaccinare si lupta antiparazitara);

- Ai grija sa nu se reproduca atunci cand nu iti doresti acest lucru (de exemplu, recurgand la contraceptie sau la sterilizare);

- Asigura-te ca iti poti identifica in mod clar cainele (este de preferat identificarea permanenta, prin tatuare sau microcip) si, atunci cand legislatia o cere, inregistreaza-l intr-o baza de date centralizata;

- Ia toate masurile rationale pentru ca cainele tau sa nu scape de sub control intr-un mod care ar afecta alte persoane si/sau mediul.

Putem fi mai responsabili in calitate de cetateni!

- Alerteaza neintarziat autoritatile daca consideri suspect comportamentului unui caine. Informeaza responsabilii din orasul in care locuiesti, incita-i sa reglementeze custodia acestor caini, atunci cand consideri ca ar putea deveni periculosi pentru cei din jurul tau.


Preluare: informatiiprofesionale.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și