Creşterea mortalităţii şi apariţia simptomelor la sistemul nervos al păsărilor au dus la suspiciunea de gripă aviară, la ferma cu un efectiv de aproximativ 10.000 de gâşte. Prezenţa subtulpinii H5N1 a virusului a fost confirmată de laboratorul Nébih.

Au fost sacrificate toate păsările şi au fost stabilite o zonă de protecţie pe o rază de 3 km în jurul fermei afectate şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km. În aceste zone se fac investigaţii suplimentare şi au fost instituite restricţii în privinţa mişcării animalelor, se mai arată în document.

În comunicat se mai precizează că zonele cu restricţii din judeţele Bács-Kiskun şi Csongrád-Csanád au fost extinse şi ele din cauza noilor focare de gripă aviară.

Săptămâna trecută, în judeţul Békés, a fost detectată gripa aviară la fermele de gâşte din Mezőkovácsháza şi din Tótkomlós, precum şi la o crescătorie de pui din Nagybánhegyes. În total, în cele trei locuri, au fost sacrificate aproximativ 43.000 de păsări.

În localitatea Zákányszék, judeţul Csongrád-Csanád, la o fermă au fost sacrificate 22.000 de gâşte de carne, din cauza virusului.

În această primăvară, şi în judeţul Bács-Kiskun a apărut gripa aviară. Acolo a fost afectată o fermă de gâşte din Kiskunmajsa, cu un efectiv de 3 500 de păsări.


Preluare: G4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și