Proprietarul a fost indus în eroare că pe diferența de 27 de hectare este pășune montană, prețul rămânând același. În realitate, pe cele 27 de hectare, conform amenajamentului pus la dispoziția proprietarului abia în 2019, erau 11.000 de metri cubi de lemn de cea mai bună calitate, scriu colegii de la Clujust.ro.

Printr-o plângere penală aflată în lucru la Parchetul Curții de Apel Cluj, persoanele vătămate au cerut tragerea la răspundere a notăriței Maria Urda din Vișeu de Sus, care se pare că a ajutat la tăierile din zona de renume european Borșa-Vișeu-Moisei.

Cu numărul 580 din 2 aprilie 2007 sunt autentificate de același notar două contracte de vânzare-cumpărare mobiliară între Crin Gălățean (vânzător) și firma Horber SRL privind o masă lemnaosă, însă în al doilea contract suprafața este mai mare cu 27 de hectare. Părțile au fost chemate pentru a reface primul contract pe motiv că notărița a crezut că 1 hectare are 1000 de metri pătrați. În realitate are 10.000 metri pătrați, astfel că trebuiau adăugate niște zerouri, însă, după cum puteți vedea mai jos, suprafețele parcelelor s-au mărit din pix în al doilea contract, dar prețul total a rămas același, deși masa lemnoasă de pe diferența de 27 de hectare ar fi valorat atunci 108.000 euro în plus. Acum, valoarea prejudiciului ar fi în jur de 2 milioane de euro.

Greşelile de suprafaţă întroduse de către doamna notar public Urda Maria în contractual refăcut cu titlu de rectificare ale erorilor strecurate în textul contractului initial încheiat între Rondolean Victor (prin Gălăţean Crin Iosif) vânzător şi SC HORBER SRL Borşa (prin Horj Lupu) comparator cu scopul înşelării vânzătorului în înţelegere cu cumpărătorul.

Clujeanul Crin Gălățean, mandatar al familiei Rondolean care deține suprafața pe care era pădurea, susține că al doilea contract este fals, că a fost încheiat la altă dată și trebuia să aibă al număr de înregistrare și că a fost înșelat că diferența de 27 ha este pășune sau gol de munte și nu are valoare economică. Acest lucru a fost observat de acesta în anul 2019 când amenajamentul silvic a fost depus la DNA Baia Mare în cadrul dosarului deschis pentru implicarea autorităților în acoperirea defrișărilor. Când mandatarul proprietarului a observat că pe cele 27 ha a fost cea mai bună pădure din toata proprietatea, și-a dat seama că a fost înșelat.

Garda Forestieră observă încă din 2009 că sunt două contracte distincte ambele intitulate contract de vânzare-cumpărare mobiliară, care sunt încheiate unul pe 81 hectare (4000 euro pe hectar) și al doilea pe 108 ha (la aceeași sumă). Ambele contracte au același număr de autentificare și sunt în aceeași dată și au aceleași părți.

Încă din anul 2009 se cer explicații notăriței de către celălalt mandatar al lui Rondolean, Jozsef Gertsmayer (decedat anul acesta) pe diferența de 27 de hectare, i se trimite o adresă prin poștă cu confirmare de primire, iar notarul a refuzat să dea nr de înregistrare la cererea respectivă și a refuzat plicul cu refuz primire.


Preluare: vasiledale.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și