În mediul rural lipsesc cabinetele stomatologice din cauza nerentabilității, dar statul român are obligația de a garanta accesul liber, egal și nediscriminatoriu la servicii medicale.

În 2016, 86% din numărul cabinetelor stomatologice independente funcționau în mediul urban, deși populația urbană constituie numai 54% din numărul total de locuitori. În mediul rural activează doar 12,3% din numărul total de 16.442 de medici dentiști, astfel reieșind că fiecărui medic dentist din rural îi revin în medie aproximativ 4.524 de locuitori. Cel mai mult au de suferit persoanele vulnerabile, care nu au posibilitatea să se deplaseze pentru a beneficia de serviciile medicale de sănătate orală, persoanele în vârstă și copiii.
Lipsa tratamentului și a igienei dentare au un impact negativ profund în special asupra copiilor, care trăiesc cu infecții, lipsesc de la școală și cresc cu o stare de sănătate generală deteriorată. Din păcate, în această situație se află o mare parte a populației României.

În România, 75% dintre copiii cu vârste între 6 și 11 ani au carii pe dinții temporari și 39% pe dinții definitivi; gingivita și boala parodontală debutează precoce (5-7 ani); la vârsta de 12 ani, 92% din elevi prezintă depozite de placă microbiană dentară, iar 1 din 5 au simptome parodontale.

Vlad Emanuel DURUȘ,
Candidatul Alianței USR PLUS la președinția Consiliului Județean Maramureș

Acest material a fost comandat de partidul Uniunea Salvați România (parte a Alianței USR PLUS) și realizat de SC APELLA SRL. Cod unic de identificare: 21200251.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și