Atacul "sabotorilor ucraineni" în Briansk, la granița cu Ucraina, este un act terorist, a declarat joi Vladimir Putin în timpul unei videoconferinţe, relatează TASS. Potrivit autorităţilor ruse, un "grup de recunoaştere şi sabotaj" ucrainean s-a infiltrat în regiunea Briansk, în satul Lubecianie, şi a deschis focul asupra unei maşini, provocând moartea unui locuitor şi rănind un copil.
Moscova denunță un atac terorist și acuză Ucraina. Kievul respinge acuzațiile și susține că este vorba de o "provocare deliberată". Putin şi-a anulat o vizită programată în Caucazul de Nord, sub pretextul situaţiei din regiunea rusă Briansk.
"Astăzi au comis un alt act de terorism, o altă crimă, au intrat în zona de frontieră şi au deschis focul asupra civililor. Au văzut că era o maşină civilă, au văzut că acolo stăteau civili şi copii, nu, era o maşină obişnuită, au deschis focul asupra lor. Nu ne vor învinge! Nu vor scăpa nepedepsiţi!", a declarat Vladimir Putin.
Liderul rus şi-a anulat o deplasare în Caucazul de Nord, iar Kremlinul a informat ulterior că vizita la Stavropol a fost anulată din cauza situaţiei din regiunea rusă Briansk, unde, potrivit Moscovei, s-ar desfăşura o operaţiune "teroristă" a unor "sabotori ucraineni". Ucraine susţine că este o provocare clasică a Rusiei.
Potrivit Moscovei, joi, "sabotori ucraineni" s-au infiltrat joi în două sate din regiunea Briansk, de la graniţa cu Ucraina şi Belarus, iar FSB şi Garda Naţională desfăşoară "o operaţiune de eliminare" cu care Vladimir Putin este ţinut permanent la curent. Anterior, presa rusă pretindea că un grup de sabotori ucraineni care a pătruns pe teritoriul rus, în Briansk, ar fi ucis mai mulți săteni și ar fi luat ostatici.
Afirmaţiile Moscovei, negate de Kiev, nu pot fi verificate în mod independent, dar Rusia pregăteşte opinia publică de câteva zile că Ucraina ar pune la cale "acţiuni provocatoare", o strategie propagandistică ce ar putea urmări distragerea atenţiei de la situaţia de pe front şi ralierea bloggerilor naţionalişti deveniţi tot mai critici în ultima vreme faţă de Kremlin. Ar putea semnala, totodată, pretextul pentru începerea unei noi ofensive asupra Ucrainei, preconizate de cevas timp.
Pe de altă parte, în discursul rostit marţi în faţa conducerii FSB, Putin le atrăgea atenţia agenţilor de securitate că trebuie să fie pregătiţi de "atacuri teroriste" pe care le-ar pregăti inamicul, inclusiv cu sprijinul Occidentului.
"Combaterea ameninţării teroriste rămâne o sarcină urgentă. În ultimul an, numărul acestor infracţiuni a crescut. În mod evident, acest lucru se datorează atât încercărilor regimului de la Kiev de a folosi metode teroriste - suntem conştienţi de acest lucru, acestea sunt folosite de mult timp de către ei în Donbas -, cât şi dorinţei Occidentului de a reînvia celulele extremiste şi teroriste ale vechilor lor prieteni, în ghilimele, de pe teritoriul nostru. Şi ştim că ei nu s-au dat niciodată înlături în a se folosi atât de radicali, cât şi de extremişti în avantajul lor, în ciuda tuturor declaraţiilor zgomotoase despre lupta împotriva terorismului internaţional. Ei folosesc întotdeauna împotriva noastră ceea ce au la îndemână, ceea ce pot folosi. Întotdeauna a fost aşa - şi încă este aşa", a spus Putin în faţa conducerii FSB.
"În acest sens, trebuie să supraveghem în mod constant şi atent infrastructura critică, locurile de prezenţă în masă a oamenilor, nodurile de transport, întreprinderile complexului militar-industrial şi complexul de combustibili şi energie", a adăugat el.
”Sabotori” ucraineni în Rusia: Kievul denunţă o ”provocare deliberată” a Moscovei
Preşedinţia ucraineană a denunţat joi ca pe o "provocare deliberată" a Moscovei informaţiile difuzate de autorităţile ruse privind infiltrarea unor "sabotori" ucraineni într-o regiune frontalieră rusă, relatează AFP. "Povestea privind grupul de sabotaj ucrainean în Rusia este o provocare deliberată clasică. Rusia vrea să-şi înspăimânte populaţia pentru a-şi justifica" invazia din Ucraina, a postat pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei.
El a sugerat că incidentul raportat de serviciile ruse de securitate şi de guvernatorul local în regiunea frontalieră Briansk ar putea fi legat de acţiunea "partizanilor" ruşi, care operează utilizând metode de gherilă. "Mişcarea partizanilor în Rusia se întăreşte şi devine mai agresivă. Temeţi-vă de partizanii voştri...", a mai afirmat Podoliak.
Regiunile ruse frontaliere cu Ucraina au fost vizat în mai multe rânduri de bombardamente de la începutul invaziei în urmă cu un an, dar este foarte rar ca autorităţile ruse să se refere la un grup de sabotori, notează AFP.
Preluare: Observatornews.ro