"Părinții și bunicii noștri au apărat împreună, cu curaj și abnegație libertatea și independența patriei noastre. Noi trebuie să păstrăm cu grijă strălucitele noastre tradiții de prietenie și ajutor reciproc care ne-au legat", se arată în mesajul de felicitare al liderului rus difuzat de serviciul de presă al Kremlinului.

În același text, Vladimir Putin consideră "extrem de important" să se insufle tinerilor generații "valori patriotice" și opoziția față de "orice tentativă de a face să renască ideologia nazistă, de a se suscita ura interetnică și de a se falsifica istoria noastră comună".

În contextul evenimentului pe care îl marchează marți Ucraina, Comitetul de Stat pentru radio și televiziune de la Kiev a propus recent instituțiilor media din țară să ia în considerare recomandările făcute de Institutul ucrainean al Memoriei Naționale și să înlocuiască formularea "eliberarea de sub ocupația germano-fascistă", utilizată de istoriografia sovietică, cu "alungarea ocupanților naziști". Termenul de "eliberare", a explicat Comitetul, induce ideea de libertate, iar în 1944 Ucraina nu a devenit liberă, ci a intrat sub dominația altei puteri, care a supus populația la represiuni și deportări în masă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și