”Avem nevoie de onestitate în relaţiile noastre” cu Alianţa Nord-Atlantică, a afirmat Zelenski joi, la Praga, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ceh Petr Pavel. Este timpul de a demonstra ”curajul şi forţa acestei alianţe”, a adăugat el.

În timpul acestei prime vizite în Turcia a şefului statului ucrainean efectuate după februarie 2022, Zelenski şi Erdogan vor discuta, potrivit publicaţiei pro-guvernamentale Sabah, despre acordul privind exporturile de cereale ucrainene încheiat în iulie anul trecut cu medierea ONU şi a Turciei, document despre care Rusia a anunţat că nu vede ”niciun motiv” pentru a fi prelungit după 17 iulie, data expirării sale.

Vizita lui Zelenski în Turcia are loc cu patru zile înaintea summitului NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, în cursul căruia conducerea Alianţei Nord-Atlantice speră să convingă Ankara să renunţe la veto-ul faţă de aderarea Suediei la organizaţie.

Joi, preşedintele Ucrainei s-a deplasat la Praga, după o vizită în Bulgaria pentru a discuta despre aderarea la NATO şi pentru a pleda pentru accelerarea livrărilor de arme de către această ţară mare producătoare de muniţii, în plină contraofensivă a armatei ucrainene împotriva forţelor ruse în sudul şi estul Ucrainei.

Liderul de la Kiev a declarat că ar dori ca Ucraina să primească un ”semnal clar” că va fi primită în NATO. ”Ucraina nu a primit invitaţie, sub o formă sau alta. Cred că este necesar să se demonstreze forţa şi unitatea Alianţei”, a adăugat Zelenski.

Statele NATO sunt în căutarea unei poziţii unitare cu privire la garanţiile de securitate pe care sunt pregătite să le acord Kievului, dar şi la invitarea Ucrainei pentru a deveni membră a organizaţiei.

Referitor la contraofensiva ucraineană, Volodimir Zelenski a recunoscut că ”nu este rapidă”, dar a precizat că trupele Kievului avansează. ”Ofensiva nu este rapidă, este o realitate. Totuşi, noi avansăm, nu ne retragem ca ruşii. Acum noi avem iniţiativa”, a accentuat preşedintele ucrainean la Praga.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și