La nivelul municipiului Baia Mare există un centru care are ca obiectiv protejarea familiei. Aici sunt oferite servicii specializate, găzduire, consiliere psihologică individuală şi familială. „În primul rând, ne întâlnim cu persoana respectivă şi realizăm evaluarea iniţială. În funcţie de constatări, în urma discuţiilor şi nevoilor, decidem care e gama de servicii oferită. Uneori, e suficientă informarea. Nu toate persoanele care cer ajutorul autorităţilor necesită găzduire. Alteori, o posibilitate o constituie consilierea juridică. Dacă nu au unde să se ducă, sunt primite în adăpostul temporar. Responsabilii de caz supraveghează totul. Persoanele care solicită ajutorul nostru pot beneficia de şedere pe o durată de la şapte zile la şase luni”, a arătat Claudia Koblicica, sociolog şi terapeut în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) Baia Mare.

Toate deciziile se discută

Persoanele abuzate beneficiază de asistenţă şi consiliere psihologică, îndrumare în acţiunile pe care urmează să le întreprindă. „Încă de la intrarea în centru, se întocmeşte un plan de acţiune care cuprinde toate măsurile care se vor lua pe parcursul şederii, ce se întâmplă atunci când va ieşi, dar şi componenta de reintegrarea în afara mediului violent, iar aici putem vorbi ori despre chirie, ori despre reintegrarea în familia extinsă. Se încearcă identificarea unui loc de muncă sau înscrierea copilului la şcoală. Consilierea psihologică se face oricum. Toate deciziile se iau în legătură permanentă cu solicitantul, în funcţie de nevoile beneficiarei. Discutăm alternativele, posibilităţile. Nu impunem nici un punct de vedere. Decizia îi aparţine. Planul de acţiune diferă de la caz la caz”, a mai arătat specialistul SPAS Baia Mare. S-a încercat reîntregirea familiei în câteva cazuri, însă, din fericire, cazurile finalizate în mod fericit sunt puţine. „Au fost câteva tentative de împăcare. Partenerii agresivi au acceptat, oarecum condiţionat din dorinţa de păstrare a relaţiilor, să vină să discute. Nu toate au avut, însă, finalitate. Prima etapă este recunoaşterea comportamentului agresiv şi apoi dorinţa de a schimba ceva”, a explicat Claudia Koblicica.

Copii prinşi la mijloc în războiul adulţilor

Cazurile pot ajunge în atenţia autorităţilor prin mai multe metode, mai ales dacă sunt implicaţi şi copii. „Există mai multe modalităţi de accesare a serviciilor. Ori prin Centrul de consiliere şi planificare familială, ori prin intermediul serviciilor de urgenţă, respectiv UPU sau poliţie. În situaţia în care o persoană ajunge în atenţia lor, indiferent dacă este week-end sau noapte, este asigurată primirea în regim de urgenţă. În decurs de 24-72 ore este evaluată situaţia şi vedem dacă rămâne sau nu. Există şi cazuri care ajung în atenţia noastră prin intermediul şcolilor, ONG-urilor sau Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Nu se întâmplă să ajungă la noi copii singuri, serviciile de obicei se asigură pentru mamă şi copii. Am avut, de exemplu, un caz al unei adolescente instituţionalizate care a fost abuzată sexual. Nefiind părinţii în peisaj, am contactat persoana de sprijin, respectiv membri ai familiei sau tutorele. Nu lucrăm cu copiii în mod secret”, a explicat Claudia Koblicica.

Potrivit evidenţelor SPAS Baia Mare, în centrul din municipiu au beneficiat mai multe persoane – femei şi copii – de servicii sociale. „De la începutul acestui an până în prezent am avut în adăpost şase femei şi nouă copii. Pe partea de informare şi consiliere am avut 35 femei şi 12 copii. Însă, numărul este mult mai mare întrucât unii ajung în atenţia altor instituţii sau nu reclamă abuzurile”, a mai precizat specialistul SPAS Baia Mare.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și