"Voi vorbi la summitul Ligii Arabe. Mă voi întâlni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman şi voi avea alte discuţii bilaterale", anunţă Zelenski pe contul său de Telegram.

"Încep prima mea vizită de până acum în Regatul Arabiei Saudite pentru a consolida relaţiile bilaterale şi legăturile Ucrainei cu lumea arabă", subliniază preşedintele ucrainean într-o postare pe Twitter.

Zelenski afirmă în mesajul de pe Twitter că printre "priorităţi" figurează problema "prizonierilor politici din Crimeea şi din teritoriile temporar ocupate (de armata rusă), recuperarea oamenilor noştri, formula de pace a cărei punere în aplicare trebuie să implice cât mai multe state (şi) cooperarea energetică".

"Crimeea a fost prima care a avut de suferit de pe urma ocupaţiei ruse, iar cei mai mulţi dintre cei care suferă represiuni în Crimeea ocupată sunt musulmani", menţionează el, referindu-se la tătarii din Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Arabia Saudită "joaca un rol semnificativ şi suntem gata să ducem cooperarea noastră la un nou nivel", a continuat Zelenski.

Canalul de ştiri Al Arabiya a relatat că Volodimir Zelenski a aterizat vineri la Jeddah.

Potrivit unor cercuri diplomatice, regele saudit Salman l-ar fi invitat pe Zelenski să fie oaspete de onoare la summitul anual al Ligii.

Statele din Golf întreţin în mare parte relaţii bune cu Rusia şi adoptă poziţii neutre faţă de războiul declanşat de Moscova în Ucraina.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad este, de asemenea, prezent la acest summit.

Aceasta este prima vizită a lui Zelenski în regiune de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Vizita lui Zelenski în Arabia Saudită nu este lipsită de importanţă, având în vedere că regatul, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, şi-a consolidat recent relaţiile cu China şi îşi coordonează politica petrolieră cu Rusia, în plin război al Moscovei împotriva Ucrainei, notează AFP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și