La inceputul erei moderne, cartile erau scumpe si rare, muncitorul prost platit preferand sa duca acasa o paine si nu o carte. Existenta presei a determinat marile schimbari sociale din ultimele doua secole, trezind si activand constiinta individuala si cea colectiva. Revolutiile au fost posibile si datorita ziarelor care, devenite accesibile si omului de rand, au facut nu doar propaganda, ci si educatie in masa.

In timp, noile cuceriri ale tehnicii au inlocuit pana cu creionul chimic, creionul cu pixul pentru ca mai apoi sa apara masinile de scris. Explozia mediului virtual si aparitia ordinatoarelor a inlocuit masinile de scris, ajungandu-se ca in era gadgeturilor sa poti scrie o stire sau un articol in timp real, de la un eveniment terorist, o intalnire electorala sau chiar dintr-o sedinta a Consiliului Local Baia Mare. Asa am putut afla si ieri ca gasca de miseruptisti fara identitate certa, „coalitienii” plin de obedienta ai deliberativului, au parasit din nou lucrarile sedintei, cu tupeul specific valetilor care-ti trantesc portiera peste degete.

Prea online este o realitate care nu poate fi eludata. Marile trusturi au constientizat ca viitorul depinde de viteza si acuratetea cu care apare informatia. Incet, incet, vom renunta la ziarul tiparit, padurile nu vor mai fi taiate pentru celuloza necesara, dar ne va lipsi, cu siguranta, mirosul specific al gazetei tiparite, unic si inconfundabil, chiar daca ce apare azi nu mai miroase a plumb si cerneala tipografica.

ZiarMM a aparut in anul 2010, dintr-o initiativa/revolta a fostului gazetar de print, care, satul de investigatii jurnalistice, batutul coclaurilor dupa subiecte si presiune parcalabului de redactie care-i toca nervii cu leit motivul: ”Ciprian, se inchide editia, cand dracu vii cu articolul ala?”, a decis sa se „nemeseasca” refugiindu-se in online.

Aici desi totul se misca mai repede… sau asa ar trebui, regulile sunt altele. Mai comode, mai relative. Daca echipa nu are chef sa iasa la un eveniment, da o cautare pe google si incropeste doua fraze care spun cine, unde si ce a facut. Daca in orasul saracit si apasat de mizerie morala, cu evenimente putine sau banale nu se intampla nimic, mai faci o preluare de pe national sau dai un copy-paste de pe o agentie de presa, modificand putin titlul si topica textului.

Si totusi, important este ca ziarMM si-a pastrat formatul si stilul, fiind un produs de opinie si atitudine, neaservit politic si independent fata de presiunile venite din zona murdara a societatii. Chiar daca uneori razbate o incrancenare care excede obiectivitatea, fapt absolut necesar unei prese de atitudine, asa cum chiar CEDO a statuat, nimeni nu a luat-o razna si nu s-a sinucis, doar pentru ca a fost rastignit intr-un editorial. Uitandu-ma imprejur, parem mai buni decat altii, dar inca suntem departe de ce ne-am propus. Nu suntem mai flamanzi sau mai grasi decat altii, ne mai intoarcem uneori paltoanele pe dos, mergem in concedii cand putem si nu ne plangem de prea multe.

Revenind la aniversarea de astazi, trebuie spus ca cifra 7 are o multime de conotatii. Sunt 7 pacate capitale si 7 virtuti, au fost 7 intelepti in vechime, curcubeul are 7 culori, iar portativul 7 note muzicale, saptamana are 7 zile, sunt 7 trepte ale desavarsirii, copacul cosmic are 7 ramuri si tot 7 minuni ale lumii antice. Numarul sapte este numarul omului desavarsit, al omului pe deplin realizat, este numarul ce corespunde androginului ermetic.

Dupa 7 ani de la prima aparitie, ZiarMM a absolvit cu bine clasa zero si de la toamna se poate inscrie in ciclul primar, avand nevoie de inca vreo 15 ani, pana va atinge desavarsirea jurnalistica si excelenta profesionala. Celor putini dar vrednici, care scriu, dar si celor datorita carora acest demers mai exista si nu se taraste in genunchi, un gand bun si urari de bine.

Inchei incercand sa nu-mi enervez colegii, desi textul numai a laudatio nu aduce. Ma distreaza faptul ca nu pot fi concediat din presa si nici nu sunt destule carpe murdare sa-mi fie acoperita gura. Voua, celor care va credeti cei mai buni si… poate chiar sunteti, va reamintesc o cugetare a „teroristului sef” din presa romaneasca, unicul CT Popescu, care afirma : „Ziarul s-a indepartat de carte, jurnalismul s-a indepartat de televiziune si s-a apropiat de internet, ziaristul a devenit un prestator de servicii, cetateanul a devenit ziarist.”


Preluare: ZiarMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și