Ziua Astronomiei este un eveniment internațional în care pasionații de astronomie, fie ei amatori sau profesioniști, împărtășesc cu publicul larg plăcerea descoperirii universului apropiat printr-o serie de activități interactive.

Evenimentul este originar din SUA, unde în anul 1973, astronomul amator Doug Bergh a hotărât organizarea unei sesiuni de observații chiar în mijlocul orașului, oferind astfel ocazia oamenilor de a participa și de a se familiariza cu astronomia. Succesul acestei inițiative se regăsește astăzi în cele două zile pe an dedicate acestui eveniment.

Dacă la început Ziua Astronomiei se desfășura într-o sâmbătă dintre a doua jumătate a lunii aprilie sau prima jumătate a lunii mai, cât mai aproape de Primul Pătrar al Lunii, începând cu 2007 s-a alocat o a doua zi de sâmbătă evenimentului, de data acesta în sezonul de toamnă, între a doua jumătate a lunii septembrie și prima jumătate a lunii octombrie, din nou în apropiere de Primul Pătrar. Astfel, datele calendaristice variază de la an la an și doritorii pot să observe atât aspectul cerului de primăvară cât și a celui de toamnă.

Anul acesta, ediția de primăvara a Zilei Astronomiei va avea loc sâmbătă 10 mai, la doar trei zile după Primul Pătrar. Cu acest prilej, Astroclubul SARM Sighet vă invită să marcați acest eveniment alături de membrii și colaboratorii săi printr-o serie de activități ce se vor desfășura în Parcul Grădina Morii în intervalul orar 18:00-22:00.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și